club s-kvällsmat

Min reseplaner ändrades igår, Daniel ringde och sa att jag kunde åka med honom som idag, tidig morgon, så det gjorde jag. Uppstigning innan 06.00 för att åka 06.40, vilket resulterar i att jag har varit vaken i snart 18 timmar, inte konstigt att jag är trött.

När jag kom "hem" till hotellet vid 21 kollade jag på TV och åt kvällsmat på rummet, mysigt men ensamt. Nu har jag precis godnatt-pratat med Dave och ska gå och lägga mig. Hörs imorgon!


adventsstäd/pynt

Igår storstädade jag och Dave inför advent. Det tog sin lilla tid, men åh så rent och fint det blev till slut! Avslutningsvis drog vi på lite julmusik och satte upp adventsljustaken, tomtar och annat krimskrams får faktiskt vänta tills veckan innan jul, det blir lätt för mycket av julhysterin innan ändå.

Om några timmar sitter jag på Swebus på väg till Stockholm, för att sprida lite lagom julhysteri (läs julmys) i en vecka på IKEA Kungens kurva. Det ska bli jättekul, men ändå alltid lika småsorgligt att lämna julmyset hemma. Ord kan inte beskriva hur mycket jag saknade att dricka glögg och äta en lussekatt med familjen förra året jag var på IKEA, att gå och kolla på syskonbarnens luciafirande, att traditionsenligt baka pepparkakor hos mormor, sitta inne och mysa med Dave när det är så kallt att man vägrar att gå ut, eller att på en ledig söndag bara slänga ihop lite julgodis. Men en vecka går snabbt, inte att förglömma, då får jag passa på att göra allt sådant jag saknat innan det bär av igen.




huskurer?

Jag har åkt på årets förkylning, snuvan from hell kompletterat med feber. Jag förstår inte varför jag alltid blir sjuk när jag inte kan bli det. På söndag ska jag åka till Stockholm för att sälja polka på IKEA Kungens kurva i en vecka, och innan dess har jag mängder att stå i på jobbet här. Jag måste bli frisk, så nu vill jag ha alla möjliga tänkbara huskurer av er, ge mig!

uppdaterad design

Jag var trött på min bloggdesign, så under helgen har jag pysslat ihop en ny header, bytt typsnitt och ändrat lite annat smått. Vad tycker ni? Bu eller bä?


coming up...

Jag sitter och pysslar i photoshop med en ny header alá 50s. Nyktra lördagar är inte så tokiga ibland, minsann. Här får ni ett smakprov:


tummarna upp

Tummarna upp för min nya stickade Röda Korset-tröja, varm och mysig för endast 35 kronor!


nanny-morgon

Godmorgon! Idag har jag varit uppe med tuppen kan man säga, kl 7 ringde min klocka och jag flög upp ur sängen. Matade Linn och Lene, som jag är nanny åt torsdag-söndag. Borsta hår, borsta tänder, packa skolväskor, gympakläder, öva en sista gång på glosor osv. Nu ska jag själv borsta tänderna och sen gå till jobbet. Tjingtjong!

-

Det är -9° ute idag. Hej mitt jävla vinterland nu går jag och dör.

you´re thinking up your white lies, you´re puttin´ on your bedroom eyes


fars dag-dessert: chokladmousse med hallon

I fredags när jag berättade för min chef vad jag skulle bjuda far min på idag till dessert, chokladmousse, fick jag frågan om jag skulle blanda en chokladmousse med färdigpulver. "Aldrig i hela mitt liv!", hörde jag mig själv skrika rakt ut, och det ligger något i det. Halv- och helfabrikat är bland det värsta jag vet. Jag älskar att laga mat och allt som hör dit till och skulle faktiskt aldrig i hela mitt liv få för mig att köpa något pulver för att göra något! Så här kommer receptet på chokladmoussen jag gjorde till pappsen.

Du behöver, till 6 personer:

75g smör
200g ljus blockchoklad (och en aning 70% choklad, men det är inte ett måste)
3 ägg-gulor
1½ äggvita (dela upp i två skålar när du delar på de tre äggen)
3 dl vispgrädde
3 msk florsocker

Och till garneringen:
Färska hallon
Uppvispad äggvita
Strösocker

1 Smält smöret i en kastrull. Ta pannan från värmen, lägg i chokladen och rör om med visp tills chokladen smält. Rör i äggulorna, en i taget.

2 Vispa grädden lätt.

3 Vispa äggvitan till hårt skum, använd elvisp. Tillsätt sockret, 1 msk i taget, undertiden du vispar.

4 Blanda choklad- och ägguleblandningen med grädden, tänk på att de måste ha ungefär samma temperatur. Vänd ner den vispade äggvitan.

5 Fördela moussen i skålar/glas/koppar och ställ i kylskåp minst 2 timmar.

6 Pensla hallonen med uppvispad äggvita innan servering, och doppa dem i sockret. Garnera mousserna med hallonen.


fars dag-middag: porterstek

Idag är det, som bekant, fars dag. Jag gratulerade min pappa med att laga en fantastisk porterstek till middag, och han tyckte att det var den godaste porterstek han ätit i hela sitt liv, lyckat minsann! Övriga familjen höll med honom, inklusive jag själv, dock tycker jag att mormors porterstek ändå är snäppet vassare. Här kommer recept:

Du behöver:

1–1 ½ kg benfritt nötkött, t.ex. fransyska, bog, högrev
1 flaska (33 cl) porteröl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 st torkade enbär
8 st svartpepparkorn
1 msk torkad rosmarin
2 gula lökar
1 morot

Sås:
Spadet från steken
2 dl grädde
5 msk vetemjöl + lite mjölk att reda med

Torka av köttbiten, salta och peppra det en aning, och lägg det i en stekgryta. Bryn köttet runt om och skala undertiden lök och morot. Dela moroten och lökarna i stora bitar bitar och lägg sedan ner dem i grytan när köttet brynts färdigt.
Häll ned portern, sojan, svartvinbärssaften,  rosmarinen, enbären och svartpepparkornen.

Låt sedan allt koka i 30 minuter under lock. Vänd det och stick ned en köttermometer mitt i köttet. Koka alla ingredienser tills köttets innertemperatur är 72 grader.

Låt köttet ligga kvar i spadet ca. 15-20 min, och koka då potatisen, samt fixa ev. tillbehör. Jag serverade med smörstekta morötter och inlagd gurka, smidigt och bra. Dessvärre hade jag glömt att köpa svartvinbärsgelé, men det är annars ultimat till.

Plocka upp steken och vira in den i folie, sila av spadet och häll över det till en kastrull, häll i grädden och låt koka upp. Blanda sedan mjölet med lite mjölk till en redning, och när såsen kokar är det bara att hälla i redningen och vispa undertiden. Smaka av med lite salt och låt såsen sedan puttra när du skär upp köttet i tunna skivor. 

Klart!


you´re under the gun, so you take it on the run


Ps. I dimman eller ej, lyssna på det är! El fantastico!


jag och min kära Robertson

Efter en förfestkväll för mig själv, och en saknad Anna på skype ska jag bege mig ut i dimman. Min käraste Robertson får givetvis följa med en stund, tills han är slutkörd vill säga. Han hälsar för övrigt att eftersom att jag har börjat blogga igen så borde ni kommentera med ett "välkommen tillbaka", "jag har saknat dig", "jag har inte saknat dig" eller dylikt i kommentarsfältet nedan. Trevlig lördagsafton!


Ps.

Jag är tillbaka efter månader av bloggdvala. Ds.

I Anneli

Förra måndagen var det sista avsnittet av SVTs bästa, åtminstone en av deras bästa, humorserier någonsin, I Anneli. Så idag sörjer jag, vid den här tiden brukar jag vanligtvis vara väldans upprymd efter veckans avsnitt av detta fantastiska program. Nu gråter inombords och tycker att måndagar har gått tillbaka till att vara vad de brukade vara innan I Anneli dök upp - grå, tråkiga och totalt meningslösa. Anneli! Liket! Majsan, Don, Joel och Rebecka! Jag vädjar, kom tillbaka och ge mina måndagar en mening igen!


RSS 2.0