porterstek

Som jag skrev tidigare idag så serverade jag familjen porterstek till middag idag. Porterstek är verkligen en av mina favoriträtter, steken får puttra länge i porteröl, svartvinbärssaft och soja. Tillsammans med morötter, lök, enbär, rosmarin och svartpeppar. Såsen som man sedan gör på det blir inget annat än gudomlig, jag lovar. Receptet hittar ni här.






porterstek & française

För tillfället står jag och lagar söndagsmiddag, en klassisk porterstek. Detta gör jag i kombination med min nya hobby. Det vill säga att lära mig franska fraser via talband, ni vet sånna där de säger en fras och så får man upprepa den själv. Tacka gudarna för talband, jag som hatar läroböcker!


kycklingpaj med lock

Pajen som jag och Hedvig gjorde.



Pajdeg


3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl kall mjölk

Fyllningen

1 grillad kyckling
200 g champinjoner eller annan svamp
1 lök
1 paprika
1 msk smör eller margarin
500 g krossade tomater
1-2 msk soja
lite chilipulver
lite oregano
salt och peppar
+ ett 1 ägg att pensla locket med

Gör så här

1. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, smula ner matfettet, tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg. Ta undan 1/3 av degen till lock. Kavla ut resten av degen mellan mjölat plastfolie ca 25 cm i diameter. Lägg degen i en pajform. Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200˚C.
3. Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar. Ansa och skiva svamp, lök och paprika.
4. Fräs svamp, lök och paprika i matfettet. Rör ner tomaterna, sojan och kryddorna.  Låt koka ihop några minuter. Krydda med salt och peppar. Red av med majsstärkelse utrört med lite vatten.
5. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Kavla ut ett lock av resten av pajdegen.
6. Lägg kycklingröran på pajskalet. Lägg över locket och pensla det med uppvispat ägg.
7. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
8. Servera pajen med sallad.

loppisrunda x 2

Jag och mamma har varit på loppisrunda, både i lördags och igår. Jag har hittat mängder av fynd!

klassikern!

pinnstolar x 3

finfina tallrikar x 8

Fasan alá Gustavsberg

gafflar att ta mat med etc.

matbestick x 12 av varje

drickaunderlägg

och till sist en finfin gammal radio och en liten bänk


hallonmousse med färska bär

I tisdags var Hedvig här, vi lagade en kycklingpaj och hallonmoussen som jag gjorde till nyårsdessert. Denna gången dekorerade/serverade jag den med strösselhjärtan och färska bär istället för passionsfrukts-skålen.

Hedvig dekorerade sina med strösselhjärtan, sockerglitter och strössel-bokstäver. De blev jättefina!



kockums våg

Idag var jag och mammsen och uträttade diverse ärenden i Huskvarna och Jönköping. Jag tittade givetvis in på Röda korset och fyndade denna gamla, fina, precis lagom slitna/använda Kockums vågen.


svea


älskade gamla ramar

Det är väl inte direkt en hemlighet att jag har en vansinnig förkärlek till äldre ting. Möbler, tavlor, burkar, lampor, ramar, porslin, lådor, kakelugnar, hus och ja, så gott allt tänkbart som är gammalt och vackert. För det är ju just så, gamla, antika ting är så mycket vackrare än allt det nya. Äldre saker berättar en historia, det gör inte de nya.

När vi var hos farmor i lördags så pratade jag om gamla ramar, farmor snappade upp det och vips så var jag med flera fantastiska gamla ramar och bilder. Ramar och bilder som talar till mig, särskilt en, en otrolig bild på min farfar när han var liten. Jag älskar den bilden! Det är nog ett av de finaste minnena jag fått, eftersom att farfar dog när jag var drygt 8 år så har jag inga egna bilder på honom, bara små minnen i huvudet. Men inte längre, nu har jag hans bild i en vacker ram, som talar till mig.







världens sötaste lilla farfar.





och så ett stort, inramat, foto på pappsen när han var i 13-års åldern. inte fullt lika gammalt, men fint ändå.

farmor 80 år

I lördags fyllde min fina farmor år, vi och övriga släkten var där och åt smörgåstårta och fikade i mängder. Det var lika mysigt som det alltid är att vara hos farmor.
Farmor blev för övrigt toppenglad för pariserkakorna jag bakade till henne. Superbt!



harry


pysselprojekt

Nu har jag kommit på två ekonomiska pysselprojekt som jag kan sysselsätta mig med när det kliar i fingrarna. Jag tänker inte säga vad det är för något, men det ena involverar Ulf Lundell och det andra mängder av "kändisar". Måste bara införskaffa lite material, sen ska ni få se!

små pariservåfflor

Idag skulle jag, som ni vet, få ut lite av mitt pysselsug, jag skulle baka kakor till min farmor som fyller år på lördag. Jag hade beslutat mig för att baka pariservåfflor, men eftersom att de helst ska vara dagsfärska så väntar jag tills fredag eftermiddag. Istället bakade jag pariservåfflor åt mig och min kära vän Anna istället. Jag har aldrig tidigare bakat det, bara mumsat på det på diverse caféer, och gud så gott det är! De är aningens krångliga att baka, eftersom att degen i största del består av smör kan den vara lite bångstyrig, då risken finns att degen smälter och för att den kladdar något otroligt. Jag lärde mig att A och O är mycket mjöl när man bakar ut dem, annat att tänka på är att kavla dem med mycket socker för att få den krispiga konsistensen. Smördegs-problemen är dock väl värt den lilla mödan, pariservåfflorna blir himmelskt goda!








Ingredienser 10-15 kakor

Degen
150 g smör, kallt
2,5 dl mjöl
2,5 msk vatten
Strösocker till kavlingen

Smörkrämen
100 g rumstempererat smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

1. Lägg fram smöret till smörkrämen, det tar lite tid innan det når rumstemperatur.  Finfördela det kalla smöret i mjölet, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila svalt ca 1 timma.
2. Sätt ugnen på 250°. Kavla ut degen på mjölad bänk till ca 3 mm tjocklek. Ta ut kakor med ett runt mått, typ pepparkaksform, 5–6 cm i diameter. Strö ut strösocker på bakbordet och kavla varje rundel i sockret med en kruskavel så att de blir något tunnare och lätt ovala. Vänd kakorna under kavlingen så att båda sidor blir sockriga.
3. Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och grädda mitt i ugnen ca 5 min. Kakorna ska pösa upp lite och få svag färg. Låt kallna på galler.
4. Rör smöret poröst tillsammans med flor- och vaniljsocker. Bred smörkräm på häften av kakorna och lägg därefter ihop till dubbla ”bakelser”.

Ps. Mörda inte bakverken genom att byta ut smöret mot margarin!

pysselabstinens!

Jösses så rastlös jag är, jag har akut pyssel-abstinens. Det sticker i mina fingrar så sugna är de på att pyssla ihop något! Jag måste skapa något, vad som helst egentligen, jag har massor av inspiration men inget material! Jag vill sy fina ting, jag vill tapetsera diverse saker, jag vill måla om möbler, jag vill klippa och klistra och knyta fina rosetter och åååh, vad jag vill!

Imorgon ska jag varje fall baka och pyssla ihop en present till min kära farmor som fyller 80 år på lördag, jag antar att jag får hålla mig lite. Men ändå, jag vill skapaaa!

Jag vill, jag vill, jag vill!


nyårsmiddag 2010 - dessert

Till dessert gjorde jag redan dagen innan Hallonmousse med spegel och till det en passionsfruktskål fylld med färska hallon, litchi, stjärnfrukt och såklart passionsfrukt.

Ingredienser 8 pers.

Moussen:

4 st gelatinblad
2,5 dl socker
0,75 dl vatten
3 dl grädde
400 g tinade hallon

Spegeln:

2 dl utspädd hallonsaft
2 st gelatinblad

1. Lägg de tinade hallonen i en bunke, häll i 1,5 dl socker och mixa ihop.
2. Sila hallonpurén i en finmaskig sil så du får bort de små kärnorna/fröna.
3. Lägg samtliga gelatinblad i blöt.
4. Koka en sockerlag på vattnet och 1 dl socker. När det kokat ihop, ta försiktigt upp fyra gelatinblad och smält dem i sockerlagen. Låt svalna.
5. Vispa grädden.
6. Känn på sockerlagen med gelatin, hallonpurén och grädden så att de alla är ungefär lika svala. Om de är det, blanda ihop dem. Annars vänta ett tag, är temperaturen inte ungefär den samma så är det lätt att moussen blir grynig.
7. Häll sedan upp i glas/koppar/skålar och ställ dem kallt.
8. Koka upp hallonsaften, lägg i resterande två gelatinblad och låt svalna.
9. När moussen är kall och börjat stelna, häll på spegeln och ställ återigen kallt.

Passionsfruktsskålarna, fixa precis innan serveringen

5 st Litchi
1 st stjärnfrukt
ca. 30 st färska hallon
3 st passionsfrukter
eller vilka som helst frukter man vill ha

1. Skala litchin, ta bort kärnorna och dela i bitar.
2. Dela passionsfrukterna på mitten, gröp ur dem och spara det i en lite skål.
3. Skär stjärnfrukten i smala skivor.
4. Lägg i lite av varje frukter i passionsfruktsskålarna, spara lite av själva passionsfrukterna för att garnera tallrikarna med. Samt några hallon att dekorera moussen med.

Klart, och fantastiskt gott!


nyårsmiddag 2010 - huvudrätt

Till huvudrätt lagade vi Parma och rosmarinlindad oxfilé och hasselbackspotatis med parmesanost och till det sparris och rödvinssås.

 

Ingredienser 4 pers.

Köttet
800
g oxfilé i en bit
1 1 msk smör
1 1 tsk salt
2 2 krm nymald svartpeppar
2 2 st vitlöksklyftor, finhackade
4-6 4-6 skivor parmaskinka, stora (ca 100 g)
2 2-3 kvistar rosmarin

Hasselbackspotatis
12 potatisar
Smör
Ströbröd
Parmesanost

Rödvinssåsen
1.5 msk olivolja
8 6 st schalottenlökar
8 6 klyftor vitlök
2.25 kvistar färsk rosmarin (eller 1 matsked torkad)
5 3.75 dl rödvin
8 6 dl vatten
4 3 msk socker
4 3 msk kalvfond
1 0.75 msk balsamvinäger
2 1.5 tsk majsstärkelse
1 0.75 dl kallt vatten

Börja med såsen, ju längre den får koka, desto godare blir den.

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en panna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.

2. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.

3. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.

4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.

Köttet och potatisen

1. Sätt ena ugnen på 150 grader och andra på 225 grader (vi har två, har man inte det får man improvisera, hehe). Skala potatisen och lägg dem i en skål med vatten.

2. Putsa oxfilén fri från senor.

3. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna så att det får fin färg.

4. Ta upp köttet och gnid in det med salt, peppar och vitlök.

5. Lägg ut skinkskivorna, lite omlott, på en skärbräda.

6. Lägg på rosmarinkvistarna och oxfilén.

7. Rulla skinkan runt köttet och lägg över allt i en ugnssäker form.

8. Stick in en stektermometer i filén och stek köttet mitt i ugnen på 150 grader tills det har en innertemperatur på 55 grader, det tar cirka 30-45 minuter. Så fort du satt in köttet i ugnen,  ta fram potatisen och skär tunna skivor i dem, lägg dem gärna i en träslev eller liknande när du skär efter som att de ska vara skivor i dem, inte helt igenom. Lägg dem sedan i en ugnssäker form, pensla dem med smör och ställ i ugnen på 225 grader.

9. Ta ut köttet och låt det vila i cirka 10 minuter innan det skivas. Ta efter 15 min snabbt ut potatisen, pensla ytterligare med lite smör, strö på lite ströbröd och parmesanost på dem och ställ in ytterligare 10 minuter. Koka undertiden sparrisen.


nyårsmiddag 2010 - förrätt

Jag och Dave avslutade år 2010 med att laga och äta en fantastiskt god trerättersmiddag, vi fick även sällskap av Fia och till desserten även Lina.

Till förrätt lagade vi Purjo och rödlöks minipajer med vitt vin, dill och lite smått och gott, och till den pilgrimsmusslor.


Ingredienser till 10 pers.
Pajdegen:

1,5 dl vetemjöl
4 msk smör (ca 60 g)
1 msk vatten
Fyllningen:

En halv purjolök
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
1 dl lätt creme fraiche
2 msk torrt vitt vin
2 ägg
Lite dill (spara lite till garneringen)
0,5 tsk salt
0.5 krm cayennepeppar
lite svartpeppar

10 st Pilgrimsmusslor
5 st Körsbärstomater
1 st vitlöksklyfta till musslorna
Olivolja

Gör så här:

1. Hacka samman mjöl och smör, gärna i matberedare, men för att spara disktid så gjorde jag degen förhand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck eller kavla ut degen i 10 små aluminiumfolieformar. Ställ formarna i kylskåpet ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°. Skala och strimla rödlök och purjolök. Skala och finhacka vitlöken. Fräs grönsakerna i smör ca 5 min och låt det sedan svalna.
4. Vispa samman creme fraiche, vin, ägg, lite finhackad dill och övriga kryddor. Ställ pajformarna på en plåt.
5. Fördela "lökfräset" i formarna och häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
6. Värm upp en stekpanna med olja, lägg i finhackad vitlök och musslorna och stek på högvärme, ca. 1 minut på varje sida. Lägg även i körsbärstomaterna som du delar i två delar och stek dem i vitlöken.
7. Lägg upp!

RSS 2.0