nyårsmiddag 2010 - huvudrätt

Till huvudrätt lagade vi Parma och rosmarinlindad oxfilé och hasselbackspotatis med parmesanost och till det sparris och rödvinssås.

 

Ingredienser 4 pers.

Köttet
800
g oxfilé i en bit
1 1 msk smör
1 1 tsk salt
2 2 krm nymald svartpeppar
2 2 st vitlöksklyftor, finhackade
4-6 4-6 skivor parmaskinka, stora (ca 100 g)
2 2-3 kvistar rosmarin

Hasselbackspotatis
12 potatisar
Smör
Ströbröd
Parmesanost

Rödvinssåsen
1.5 msk olivolja
8 6 st schalottenlökar
8 6 klyftor vitlök
2.25 kvistar färsk rosmarin (eller 1 matsked torkad)
5 3.75 dl rödvin
8 6 dl vatten
4 3 msk socker
4 3 msk kalvfond
1 0.75 msk balsamvinäger
2 1.5 tsk majsstärkelse
1 0.75 dl kallt vatten

Börja med såsen, ju längre den får koka, desto godare blir den.

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en panna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.

2. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.

3. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.

4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.

Köttet och potatisen

1. Sätt ena ugnen på 150 grader och andra på 225 grader (vi har två, har man inte det får man improvisera, hehe). Skala potatisen och lägg dem i en skål med vatten.

2. Putsa oxfilén fri från senor.

3. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna så att det får fin färg.

4. Ta upp köttet och gnid in det med salt, peppar och vitlök.

5. Lägg ut skinkskivorna, lite omlott, på en skärbräda.

6. Lägg på rosmarinkvistarna och oxfilén.

7. Rulla skinkan runt köttet och lägg över allt i en ugnssäker form.

8. Stick in en stektermometer i filén och stek köttet mitt i ugnen på 150 grader tills det har en innertemperatur på 55 grader, det tar cirka 30-45 minuter. Så fort du satt in köttet i ugnen,  ta fram potatisen och skär tunna skivor i dem, lägg dem gärna i en träslev eller liknande när du skär efter som att de ska vara skivor i dem, inte helt igenom. Lägg dem sedan i en ugnssäker form, pensla dem med smör och ställ i ugnen på 225 grader.

9. Ta ut köttet och låt det vila i cirka 10 minuter innan det skivas. Ta efter 15 min snabbt ut potatisen, pensla ytterligare med lite smör, strö på lite ströbröd och parmesanost på dem och ställ in ytterligare 10 minuter. Koka undertiden sparrisen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback