vinterkräksjuka

I måndags morgon vaknade jag av kräks-ljud. Dave stod på toaletten och spydde och vinterkräksjukan var ett faktum. Jag har inte haft vinterkräksjuka/maginfluensa sedan jag var 5 år, det sägs att det finns en gen som vissa, lyckligt lottade, människor har. En gen som gör att man är imun mot magsjuka, med tanke på att jag inte haft magsjuka sedan jag var 5 år var jag helt övertygad om att jag bar på genen. Men icke, jag spenderade kvällen och natten med att kräkas livet ur mig. Jag kunde inte dricka en droppe vatten ens utan att den kom upp igen. Idag har jag hållt mig spy-fri men kan inte göra något annat än att ligga i sängen, jag är helt slut i hela kroppen.

allt jag kan önska

Speciella stunder inträffar mig ofta, oftast dagligen och om inte annat flera gånger i veckan. Speciella stunder då jag känner att jag är världens lyckligaste människa. Jag har så mycket att känna tacksamhet för. Jag lever med den mest omtänksamma och fantastiska mannen, jag har världens bästa familj hemma i Sverige som jag älskar med hela hjärtat, och som älskar mig med hela deras hjärtan, jag har ett jobb som jag ofta längtar att gå till och som förser mig med tillräckligt mycket pengar så att det räcker och bli över, jag är benådad med intressen som inte kostar skjortan, välsignad med ögon som uppskattar det vackra i det som är och inte det som kunde, och det lyser om min framtid. Jag har lärt känna många människor med mindre lyckliga livsöden och sett det mindre vackra på denna jord, upplevt saker jag gärna skulle glömma, men kanske har det hjälpt mig. Hjälpt mig att se att jag idag har allt en människa kan önska.

gröna hörnan


grattis svea!

Idag fyller mitt mellersta syskonbarn, som även är mitt gudbarn, Svea 5 år! Det är första gången jag inte är på plats och firar henne med kalas denna dag, och jag hoppas även att det är den sista. Massa tårtor, presenter, ballonger och grattis till lilla Svea! Jag firar på avstånd med bilder från 24/11-2006, då Svea föddes!

Lill-plutt!
Glad storasyster som skulle få träffa sitt första småsyskon för första gången!
5 år går fort!

om en månad

Om en månad är det julafton. Var är snön? Var är julstämningen? På söndag ska jag ta fram mina adventsljusstakar, tomtarna jag fått av mormor samt alla andra julsaker jag äger. Nu är det dags för julstämningen att ta fart, och så håller vi tummarna för att snön ger sig till känna också.

ceviche på öring & pilgrimsmusslor

I fredags gjorde jag och David en fantastiskt god Ceviche till förrätt. Ceviche är ursprungligen en peruansk rätt där man låter färsk fisk ligga i en lag av frukter och på det sättet tillagas fisken. Fisken blandas sedan med kokt sötpotatis, kokt majs, chili, salladsblad, lök och kokt yucca. Jag och David gjorde dock den mexikanska varianten av ceviche där man blandar olika typer av färska fiskar och skaldjur som får ligga i saften av citron och lime och sedan blandas med bland annat chili och tomat.

Här är receptet på min och Davids variant, men man kan gott byta ut några av dem till vad man har hemma!
Ingredienser 4 portioner.
6-8 st pilgrimsmusslor
200 g filé av öring (eller annan färsk fisk)
200 g räkor
1 vitlöksklyfta
½ rödlök
1 st salladslök
1 st avocado
½-1 st mango
1-2 st röda tomater
½ dl pressad citronsaft
½ dl pressad limesaft
1 st chili
1 msk olivolja
salt & peppar
lite färska krydda att toppa med, tex. koriander, persilja, basilika

Gör så här:
1. Pressa ut saften ur citron och lime. Tärna pilgrimsmusslorna och öringen. Skala och riv vitlöksklyftan fint, blanda med lime- och citronsaften. Lägg ned tärningarna av musslorna och fisken och låt ligga i ca 40 minuter.
2. Skala räkorna och lägg åt sidan.
3. Skär chilin på längden, skrapa ut kärnorna och finhacka den. Skala och finhacka löken, skala och tärna mangon. Dela avokadon, ta bort kärnan, gröp ur och tärna fint. Kärna ur och tärna tomaterna. Blanda chili, lök, mango-, avokado- och tomattärningar.
4. Skiva salladslöken fint. Sila av fisken och musslorna och behåll 2 msk av marinaden. Blanda de två matskedarna av marinaden med och olivoljan till en dressing. Blanda fisken och musslorna samt räkorna med grönsakerna, droppa över dressingen och krydda med salt och peppar. Lägg upp cevichen i martiniglas, och garnera med salladslöken. Toppa med chili och lite persilja eller annan färsk krydda.
1. Pressa ut saften ur citron och lime. Tärna pilgrimsmusslorna och öringen. Skala och riv vitlöksklyftan fint, blanda med lime- och citronsaften. Lägg ned tärningarna av musslorna och fisken och låt ligga i ca 40 minuter.
2. Skala räkorna och lägg åt sidan.
3. Skär chilin på längden, skrapa ut kärnorna och finhacka den. Skala och finhacka löken, skala och tärna mangon. Dela avokadon, ta bort kärnan, gröp ur och tärna fint. Kärna ur och tärna tomaterna. Blanda chili, lök, mango-, avokado- och tomattärningar.
4. Skiva salladslöken fint. Sila av fisken och musslorna och behåll 2 msk av marinaden. Blanda de två matskedarna av marinaden med och olivoljan till en dressing. Blanda fisken och musslorna samt räkorna med grönsakerna, droppa över dressingen och krydda med salt och peppar. Lägg upp cevichen i martiniglas, och garnera med salladslöken. Toppa med chili och finhackad färsk krydda.

ledig helg

I helgen har både jag och David varit lediga. I lördags strosade vi runt på Karl Johan och köpte lite julklappar och sedan åkte vi hem och lagade oss en supergod tre-rätters middag. Igår städade vi lite hemma och hade i övrigt bara en skön slapp-dag. Mer om helgen senare, nu ska jag börja göra mig i ordning för jobb.
Karl Johan har börjat julpyntats lite grann!
På Karl Johan fann vi denna fantastiska musikern, han kallar sig Mr. Orkester och sjunger och spelar massa instrument på samma gång.
Denna videon hittade jag på youtube, ta en titt vetja!

favoriternas favorit

Kom över den här gamla Jan Stenmark-favoriten av en slump och fann mig själv skrattande lika högt som sist, gången innan det och gången innan det. Bäst, helt enkelt!

barbro & thore

Ljuvliga, ljuvliga Lill-Babs och så Thore Skogman på det. Ännu gång får jag väl lov att säga: det var bättre förr!


nu är det vinter!

Nu är det vinter i Oslo! Löven har fallit av träden, minusgraderna har gjort sig till känna och så även frosten. Nu väntar jag bara på snö och advent så jag kan få börja göra det jul-mysigt här inne!
Vi har helt plötsligt fått utsikt över staden, innan såg vi bara löv!

guld i flytande form

Min superduper snälla jobbarkompis Jocke var i Sverige i helgen och han köpte med sig 3 liter julmust till mig! Att leva i ett land utan julmust går inte att beskriva med ord. Jag älskar julmust, julmust är den bästa dryck jag vet! Hellre ett glas julmust än en flaska champagne. Så i helgen blir det fest, november-månad är räddad, hallelujah! Tack Jocke!

tomato!


fredagslyx

I fredags när jag kom hem efter jobbet bjöd Dave på vitlök och persiljegratinerade havskräftor, fantastiskt gott!

11.11.11

Dagens datum är 11/11-11, det firar vi med Amy Winehouse och Quincy Jones fenomenala cover på Lesley Gores It´s my party!

status-uppdatering

Jag kom hem från jobbet för en timma sedan cirka. Dave har redan somnat och jag myser in mig i soffan. Robinson går på TV i bakgrunden, jag halvkollar lite men det känns aningens meningslöst då jag inte har sett det sedan 90-talet då Kent med yxan, Kock-Alexandra, Polis-Martin och Robinson-Robban medverkade. Mina fötter värms av mina IKEA-mjukisstövlar som vinner min kärlek mer och mer för varje dag som går, alla borde skaffa sig ett par mjukisstövlar från IKEA, på momangen. Min mage kurrar lite så jag ska nog fortsätta med min nattliga advents-vaka som jag började med tidigare i veckan, det vill säga en stor kopp glögg och en klementin till. Och så ett avsnitt Greys anatomy eller tre så är natten gjord. (Ja, nu vet jag att många av er tycker att klockan är alldeles för mycket för att kolla på TV, dricka glögg och att över huvud taget vara vaken. Får jag bara lov att då påminna om att i mitt dygn så är det rent formellt kväll nu, jag har nyss slutat att jobba och jag tror inte att det är många med "normal arbetstid" som går och lägger sig en timma efter att de kommit hem från jobbet). Med det säger jag godnatt, till er, mina kära läsare och bjuder på en webcam bild!

andrew sisters


if looks could kill


måndags-bak: havrekakor med russin

I måndags var jag ledig och passade då på att baka lite kakor, havrekakor med russin blev det. Lätta att baka, supergoda att äta!
Ingredienser ca. 32-40 kakor

360 g smör, rumstempererat
300 g/5 dl vetemjöl
280 g/2,8 dl socker
240 g/6,8 dl havregryn
4 g bikarbonat
120 g/2 dl russin
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smör, mjöl, socker, havregryn och bikarbonat i en assistent med vinge (har du ingen assistent går det bra att blanda med elvisp) till en jämn deg.
Blanda i russinen. Dela degen i det 32-40 bitar (beroende på hur stora du vill att kakorna ska bli). Rulla bitarna till bollar och platta sedan ut dem. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen på 180 grader i ca. 10-15 min. Klart!

en tur till ikea

Igår var både jag och Dave lediga, vi passade på att ta en eftermiddags-tur till Ikea för att köpa nödvändigheter (och en och annan o-nödvändighet fick också följa med hem). På tisdagar, eller andra vardagar som innebär lite folk på varuhuset, älskar jag att strosa runt där i lugn och ro, särskilt tillsammans med Dave. Han tänker praktiskt, och jag tänker estetiskt i sådana sammanhang. Den här lampan var väl rätt fin?, frågar jag, och Dave svarar Vi behöver glödlampor till de lampor vi redan har! Ett kompletterande par, skulle man kunna kalla oss!
Vi njöt av god fläderdryck!
IKEA-godsaker!

årets första glögg!!!!

Jag älskar glögg, glögg av alla sorter! Hemmakokad som hemköpt! Blossa är en av mina favorit glöggmärken, och därmed är det ju självklart att det inte finns någon Blossa-glögg i Norge. Det närmsta jag kommit är glögg på pet-flaska(!) som man får blanda ut med vatten, jag har inte smakat den än, men jag anar att den inte är i närheten av svensk glögg, för så brukar det vara med de norska påhitten. Men så i eftermiddag, när jag och Dave var på IKEA tog jag mig en titt i IKEAs lilla mataffär, och där fanns den! Svensk glögg, färdigblandad och klar i glasflaska! Åh, jag blev så glad. Och nu sitter jag i soffan, i förd ett par mjukistofflor/stövlar, också från IKEA, och prisar dem för att jag AVNJUTER EN STOR KOPP AV ÅRETS FÖRSTA GODA GLÖGG!!!

second-hand-fynd

På Grünerlökka finns det mycket små second-hand-butiker, och det gillar ju jag, och som tur var så gör även Andrea det, så vi passade på att fynda lite. Jag hittade ett par skinnhandskar och en väska som fick följa med hem.

the nighthawk diner

Dagens lediga förmiddag spenderade jag med Andrea, en fantastisk tjej som jag jobbar med på Scandic. Vi strosade runt på Grünerlökka och åt lunch på The Nighthawk diner, som är en restaurant med amerikanskt 50-tals diner-tema. Underbart, sa jag, som är en "det-var-bättre-förr-människa"! På The Nighthwak diner satt vi i ett bås och samtalade och åt hamburgare och drack milkshake, som sig bör på en amerikansk diner. Fantastiskt trevligt och fantastiskt gott!
Kolla så fina arbets-klänningar tjejerna har!
Min Cherry & Chocolate-milkshake var det godaste på länge, länge!
Nöjd tjej!
Burgare!
Nöjd Andrea!

love potion no.9


en hund, tack!

Jag och Dave var nere i tvättstugan nyss, hängde tvätt och körde igång två nya maskiner. Och vem kommer intrippande då - jo, en superduper gullig liten hund! Jag fick klappa och prata och gosa med den och tanken slog mig igen, jag vill ha en hund nu! Jag vill sluta tänka logiskt och på vad som vore bäst och mest praktiskt, jag vill ha en hund och det nu!

shout!

Gilla låten, ÄLSKA dansen!

saknad

När Sandra flyttade från Oslo och från mig så försvann en bit från mitt Norge-pussel, en stor bit. En såndär stor bit, en sådan i mitten, som är svår att klara sig utan. Jag vet ingen av mina vänner som är så olik mig på Sandra, på alla sätt och vis, ingen vän som har så skilda intressen som Sandra och jag har, men jag har få vänner som jag har samma band med som jag har med min Sandra. Jag har saknat Sandra varje dag sen den fruktansvärda dag i augusti som hon tog flyttlasset och åkte till Stockholm, men idag är saknaden enorm. Som ett barn som separerats från sin mamma, typ. Sandra, kom snart, det är en order!

born to be wild


WOULDN’T ANY BODY CARE TO MEET A SWEET OLD FASHIONED MISS


dagen efter premiär-frukost!

Igår var det premiär på mitt kära teater-hotell! Ylvis-bröderna, som är Norges likhet på Filip och Fredrik, ska uppträda på teatern hela vintern och de hade sin premiär-föreställning igår. I och med det hade vi teatersupé för 100 speciellt inbjudna personer och det blev en lång dag och kväll på jobbet. Vi började redan kl 14 och började duka upp och fixa iordning allting, och utanför entrén rullades röda mattan ut, strålkastare och grejer sattes upp och i takt med att middagen började kom TV och tidningarna. När middagen var slut för våra gäster och de begav sig till teaterpremiären så började även norska kändisar att trippa in på röda mattan. Det var verkligen en spännande kväll på hotellet igår! Jag njöt av allt spännande som skedde, men mina fötter höll dessvärre på att lida ihjäl. Långa pass kräver sköna skor, och det har jag, men de är nya, och i skinn, vilket mina fötters tålamod inte riktigt klarar av även om jag själv är på topp. Så idag har jag lyxat med sovmorgon till kl 12, fika i sängen istället för frukost i köket, kaffe i fin-koppistället för frukost-mugg samt en bra bok istället för något på "måste-göra-listan", så snart är jag nog redo för ett lång-pass till ikväll!


halloween-pyssel med syskonbarnen

I lördags spenderade jag ljuvlig kvalitetstid med mina kära syskonbarn. Vi pysslade ihop spindlar och pump-lyktor, gjorde ansiktsmålningar, åt läskigt godis så som avhuggna fingrar, Frankenstein-monster och saft-blod, gick bus eller godis i grannskapet, lekte och hade det allmänt mysigt.

antik-fynden!

Här är mina fynd från Antikmässan i Borås. Vad tycks?
Fullt fungerande el-ljusstake från 50-talet ,i original-kartong kan tilläggas! Samt julgransljusstake från 40-/50-talet!
Emaljerad Kockums-mugg som kommer matcha med min Kockums-köksvåg helt perfekt!
Fyra nummer av Damernas värld från 1944
Mössa från flygvapnet
Och till sist en av dukarna från Jonas antik i Huskvarna, som kommer få pryda vårat köksbord i jul!

antikmässan i borås

Fredagen bjöd alltså på antikmässa i Borås. Som tidigare skrivit så var det jag, mormor, mamma, moster Bitti, moster Fia & Lennart och Hedvig som var där tillsammans. Mormor, mamma, jag och Hedvig - fyra generationer av prylgalningar. Även om Hedvig kanske inte riktigt uppskattar gamla ting så som vi andra, så är det ändå en bra början att hon som 9-åring ens vill följa med! Vi hittade allihopa lite fina ting på mässan - somliga fler än andra. Vad jag hittade får ni se imorgon! En av höjdpunkterna var ändå när vi träffade Bo Knutsson från Antikrundan, och fick ett generationsfoto tillsammans med honom. Min bror borde väl egentligen vara med på bilden istället för mig om man ska vara petig, men varför skulle man vara det?!


tillbaka i oslo

Nu är jag hemma i Oslo igen efter ljuva dagar hemma i Gränna. Tänk att få ha två hem, det är väl ändå fantastiskt bra?! Mina dagar hemma såg ut såhär:

Torsdag: Resa Oslo-Jkpg. Hälsa på farmor, shoppa höst/vinter-skor, kappa och ny bok. Mysa med mamma, pappa och hundarna hemma framför deras nya kamin. Passade på att dricka julmust.

Fredag: Antikmässa i Borås med mormor, mamma, moster Bitti, moster Fia & Lennart och Hedvig. Fredagsmys med mamma, pappa och David med god mat och Idol på TVn. Passade på att dricka julmust.

Lördag: Halloween-pyssel, bus och lek med syskonbarnen. Lördagsmys med mor och far med ännu godare mat, Så mycket bättre på TVn och sedan tittade vi på Maria Larssons eviga ögonblick. Passade på att dricka julmust.

Söndag: Lämnade av Dave på bussen mot Oslo. Strosade runt i Jonas antikaffär i Huskvarna och såg massa fint men höll mig till att endast köpa två dukar. Förlovningsfika hos Linnea och Fredrik. Passade på att dricka julmust.

Måndag: Snabb-visit på Polkapojkarna för att säga hej och att de alla är oerhört saknade. Sedan resa Gränna-Jkpg hela dagen lång, passade på att dricka julmust på bussen.
Mer om detta i detalj senare, nu ska jag städa lite, äta lite och sedan göra mig iordning för jobb.
Så här fint dokumenterat var mitt besök på Polkapojkarnas facebook-sida. Gå in och gilla den HÄR, vetja!

RSS 2.0