hedvigs blogg

Idag har jag designat mitt älskade syskonbarn Hedvigs blogg, och passade även på att uppdatera min egen design. Hedvigs blogg kan ni titta in på om ni trycker HÄR
!

det är skillnad på folk och folk


igår/idag

Igår var det en mindre snöstorm i Oslo, kan man säga. Jag och Dave trotsade vädret och åkte till IKEA, vi fick inte med oss någonting mer än en bukett tulipaner hem. Nog köpte vi mer än så, det var ju IKEA vi var på, som planerat köpte vi en bokhylla, och så blev det lite mer saker utöver den, men eftersom att vi omöjligt kunde få med oss bokhyllan hem på bussen så bokade vi in den, och det andra, för hemkörning. Så på tisdag kommer den! När vi kom hem trotsade jag vädret ännu en gång genom att gå till hotellet och möta upp Andrea och co. för att gå till Babylon och dricka öl. Väl på hotellet fann jag tre av våra stamgäster i restauranten, och de är från Jönköping, så nog har vi mycket att diskutera jag och dem. Så de tog med oss till Babylon, vilket var skojskoj. Idag är jag lite trött men har klätt mig och städat lägenheten något så när. Nu överväger jag att baka lite kakor eller att sitta i soffan och bara vara sliten som nedan.

i julklapp: burkar!

Efter som jag själv tycker att det är så spännande med vad vänner och bekanta har fått i julklapp, så tänkte jag att jag kan visa er lite av det som jag själv fick. 

De som känner mig vet att jag har en förkärlek till burkar, gamla som nya, men helst gamla. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men jag blir så nyfiken av dem. Vem har haft den här? När var den här burken ny? Vad har förvarats i den? Och det bästa är när man får en gammal, smått rostig, burk med små kaksmulor i, då får man fundera på vad för sorts kakor som legat i den. Har kakorna ätit till 11-kaffet var dag eller har det varit fina kakor som endast plockats fram för fina bjudningar. Så först ut är de här julklapparna:
Den här gamla burken fick jag av Dave, han hade hittat den i en antikaffär här i Oslo, så jag kan anta att den har varit i ett norskt hem innan den kom till mig. Nu står burken i vårat vardagsrum (efter som jag redan har så många i köket) och jag har fyllt den med hårsaker.
Dessa fina burkar fick jag av mamma, de är nya och kommer från von Otterska-villan, jag tycker att de är så fina och jag älskar locken! Burkarna har, båda två, fått plats i köket, i "Kakburken" ligger det för tillfället hallongrottor som jag bakade förra veckan, och efter som jag har en annan burk med kaffe i så har jag i den här kryddpåsar.
Den här mindre burken fick jag också av Dave, även den hittade han i samma antikaffär i Oslo. Burken är gammal och rostig och efter att snokat runt lite på internet anar jag att en norrman, som varit på besök i England, har köpt den som souvenir från Kung George V och Drottning Marys silverbröllops-jubileum, som var år 1935. Burken är som sagt mindre, och jag har ingen aning om vad den användts till tidigare, men nu förvarar den mitt broderi-garn.

julklappar

Efter jul tycker jag alltid att det är så spännande att få berättat för mig av vänner och bekanta hur de har firat jul, vad de har ätit för julmat eller vad de har fått för julklappar. Julen ger en ofta så mycket detaljer kring en människa. Kanske någon har satsat på ett hel-ekologiskt julbord, någon har valt att inte dela julklappar i familjen längre, vissa lagar mat och köper julklappar men innerst inne hatar de det. Eller som jag själv, lagar mat och köper julklappar och dricker glögg och pysslar och bakar och njuter av varenda dag i hela december, före under och efter julen. I år önskade jag mig i princip ingenting, men fick ändå så mycket fina, och personliga julklappar, varenda en av dem sa mig något och jag märkte att mina nära tänkt på just mig och ingen annan när de köpte julklappen. Jag tycker inte att man ska köpa för att köpa, jag frågar nästan aldrig mina nära vad de önskar sig, jag vill hitta något som jag vet att personen i fråga behöver eller skulle bli glad för, något som känns personligt och inte något som kostar skjortan och gör att man står med en tom plånbok när julen är över. Då kan det lika gärna kvitta.

med sin bästa vän på andra sidan världen

När man har sin bästa vän på andra sidan världen, dvs. Australien och spontana fikastunder byts ut mot välplanerade "Skype-dejter" med tidskillnaden i högsta åtanke, så kan det hända att man får ta en kaka och en kopp thé och ett härligt samtal när klockan är 02.30 kontra 09.30 och när det sedan är dags att avsluta får den ena säga godnatt och den andra god morgon. Att vara så långt bort känns överlag ganska så förjävligt, men i stunder som den här så är det faktiskt ganska så mysigt.

scones

Idag bakade jag scones till frukost och bjöd över min kära Andrea. Vi drack kaffe i mängder, pratade i mängder och åt scones med smör och drottningsylt i mängder.

if i knew you were comin´ i´d´ve baked a cake


vår värld är upp och ner

Idag har jag ett virrvarr av känslor och tankar i min kropp och i mitt huvud. Det är så mycket jag tänker på hela tiden. Saker jag kan påverka, saker jag inte kan påverka och saker jag kan påverka men som jag inte påverkar. Jag analyserar små saker och stora saker och min omvärld - allt mellan himmel och jord. "Du ältar", säger min mamma. Och det gör jag, analyserar och ältar och ibland blir jag alldeles proppfull av resultaten av ältandet och analyserna, idag är en sån dag, och då vet jag inte om jag ska skratta eller gråta av mina upptäckter. Jag ältar faktsikt också om jag bör skratta eller gråta. Ikväll ska jag jobba så jag nog bör gråta nu och så kan jag skratta sen, eller så varken gråter eller skrattar jag och låter hela dagen bli ett virrvarr, eller så gör jag både och på en gång kanske. En direkt inblick i min hjärna.
Det jag ville komma fram till med det här inlägget är att jag är fylld av tankeställare och det där virrvarret idag och att jag inte har så mycket att säga idag, mer än till mig själv. Så därför ska jag ge er en tankeställare i form av en krönika, skriven av min vän Erik Hugander, ni kommer till den genom att klicka HÄR!

tre små gullhönor


att unna sig

Utöver att jag saknar att ha nära och kära och naturen nära i Oslo, så saknar jag svensk litteratur. Böcker kan man givetvis få tag på utan problem, men tidningar är mer problematiskt. Jag saknar ofta att få läsa ett svenskt reportage, gå igenom insändare på svenska, recept på svenska och framför allt korsord på svenska. Jag saknar att ivrigt få sitta och fylla i alla fält som jag genast kan, att klura på det jag inte kan förens det går upp för mig, att lära mig nya synonymer genom det jag inte kan alls. "Men du kan väl köpa norska korsord?" föreslår många. Med all respekt till norrmän. Nej det kan jag inte. Att som svensk lösa norska korsord, är som att framkalla dyslexi. Apelsin, stavas i Norge appelsin. Äpple, stavas eple. Vindruvor stavas vindruer. Ja, ni förstår.

Efter ett samtal med mamma och Lina igår kom vi fram till att det borde gå att prenumenera på någon svensk tidning även i Norge. Och det gjorde det ju såklart också, jag gick in på Aller Medias hemsida och gjorde mitt självklara val, tidningen Allas, 30 nummer för mindre än 450 kronor. Jag var helnöjd med det billiga priset, och tyckte därför att jag gott kunde passa på att prenumenera på två tidningar, så jag valde även Hemmets Veckotidning, också den 30 nummer för mindre än 450 kronor. Jag var så nöjd, ni vet känslan i hela kroppen man får när man har fyndat. Belåten fyllde jag i mina adressuppgifter och "klickade mig" sen vidare för att betala. Då dyker det upp en liten ruta som meddelar "Erbjudandet du har valt är inte giltigt i Norge", nähä, tänkte jag, klickade vidare igen för att upptäcka att 26 nummer av en av tidningarna kommer att kosta mig 978 kronor, för att de ska skickas till Oslo istället för Gränna. Hur kan det vara möjligt? Hur kan det kosta mer än det dubbla att skicka en tidning till Norge istället för Sverige? Fynd-känslan försvann omedelbart från min kropp, och mindre belåten valde jag 26 nummer av Allas för 978 kronor, istället för 30 nummer vardera av Allas och Hemmets Veckotidning för 900 kronor. Jag fyndade inget igår, jag unnade mig. Eller räddade mig själv från dyslexi.


det händer i jönköping

När man tagit sitt pick och pack och flyttat till storstaden, till en stad där det händer saker, det finns möjligheter till det mesta. Man har övergivit sin kära landsbygd för ett par år, för att bo i en stad där det händer saker, ja, då är det väl självklart att det händer betydligt intressantare saker i Jönköping än i Oslo.

Ni ser ovan, jag rekommenderar ingen att gå dit å mina vägnar, det är en order till samtliga att besöka Tändsticksmuseet inom fyra veckor och skänka en tanke till mig, tack!

ta sig i kragen

Precis så här ser jag ut förtillfället, en seg morgon i sängen. Nu ska jag ta mig i kragen, gå upp och äta frukost och sedan baka hallongrottor och ikväll blir det jobb. Ha en trevlig lördag, kära läsare!

tillbaka till verkligheten

Jag har varit ledig i snart en månad. 18/12 gick jag på "jul-ferie", jag åkte hem till Gränna den 20e och spenderade alla mina lediga dagar, fyllda av roligheter, där tills den 8/1 då det var dags att åka tillbaka till Oslo för att jobba dagen därpå. Självklart blev jag sjuk på måndagen och låg i sängen måndag och tisdag, sen blev jag pigg som en lärka och var ledig onsdag och torsdag, men nu. NU ska jag till jobbet! Vi hörs ikväll när jag slutat!

2-årsdag

I onsdags firade jag och Dave att vi varit ett par i två år. Vi gjorde det som vi båda gillar mest, lagade mat, åt maten och drack gott bubbel och rött till! Efter som att vi firade slog vi på med en tapaskväll och lagade följande: parma-lindad sparris, basilika & tomat scampi, skivad pepparbiff, krispig klyftpotatis, sauterad parma-lindad chevréost, vitvin & chili-kokta blåmusslor, aioli, manchego-ost, rökt reybino-ost, oliver och ricottafyllda mini-paprikor och till sist vit chokladpannacotta med passionsfrukt till dessert.
Jag vände på könsrollerna och köpte blommor till Dave.
Scampi, sparris, klyftpotatis.
Pepparbiffen och den parma-lindade chevréosten.
Namnam!
Pannacottan

nyårsdagen 2012

Eftersom att Dave var sjuk på självaste nyårsafton blev kvällen väldigt lugn, vilket resulterade i att min energinivå var på topp på nyårsdagen. Jag slängde ihop en smulpaj med jordgubbar, björnbär och mango och bjöd över syskonbarnen på fika och spelstund. På kvällen lagade jag vitvinsrisotto med sparris, kantareller och parmesan och bjöd familjen på. Mysig dag och kväll!

nyårsmiddag 2011/2012

Jag och Dave lagade följande till nyårsmiddag:
Förrätt: Pilgrimsmusslor med rödkål & tomater, sparris och parmesan.
Huvudrätt: Serranolindad oxfilé med italiensk potatiskaka, rödvinssås, sparris och ostronskivling. (Ursäkta dålig bild, jag var hungrig!)
Efterrätt: Passionsfruktsmousse med vitchoklad serverades med röda vinbär och en chokladtryffel.

nyårspromenad

Av alla skogspromenader jag varit på i mitt liv, så är denna den absolut vackraste, tänk så mycket lite rimfrost kan göra för själen. Dessutom var det sol och helt vindstilla! Jag var helt uppfylld under, och efter, hela promenaden. De vackra synerna sitter fortfarande som klistrade på min näthinna, dessutom hade vi så trevligt, Lina, Svea, Frida och Nellie kunde inte följa med av olika anledningar, men i övrigt var hela familjen samlad, underbar avslutning på året.

Harry hade packat Kånken med en termos blåbärssoppa!
Hedvig och hennes lilla kompis Ronja.
Skogsmannen, även känd som min far, men han har börjat att kalla sig för Skogsmannen på senare tid.

Gull-hönor!
Sen var det fikapaus med mackor, pepparkakor och blåbärsoppa.
Det tyckte Harry var gott!

äppel-lyktor

Till julborsdukningen i år pysslade jag ihop små ljuslyktor av Ingrid-Marie-äpplen från Gränna. Jag började med att ta ett värmeljus som brunnit ut, dvs. tomt på stearin, sedan pressade jag ned det i äpplet så att jag visste exakt hur stort och djupt hål jag behövde ha. Sedan gröpte jag ur hålet med en tesked. Därefter tog jag fram dekorationsnålar med en pärla i ändarna, knipsade av dem så att det var ca. 1 cm kvar av nålen. Sedan tog jag lite fina band, klippte till dem och höll runt äpplena och sedan fäste jag banden med de knipsade pärlnålarna. Sedan är de färdiga att använda!

ikväll: antikrundan, säsong 22 avsnitt 1

Jag kommer sitta bänkad, min mamma kommer sitta bänkad och min mormor kommer sitta bänkad. Tre genrationer med en förkärlek till gamla, vackra, ting. Kommer du sitta bänkad?

julafton 2011

Dags att ta igen missat bloggande från när jag var hemma och hade alldeles för mycket att hitta på för att hinna blogga, först ut är bilder från julafton. Julafton var i vanlig ordning helt underbar, fantastisk mat, fina julklappar och sällskap av den bästa familj och släkt! Dock blev jag ju dödsförkyld och småfebrig, men det kunde jag leva med.
Julklappsutdelning hos mormor på förmiddagen
Världens sötaste jul-hundar!
Julmat, ren kärlek!
Mitt julklappsinslanings-tema såg ut såhär i år!

hundmys

En eftermiddag när jag var hemma i Gränna var Assar, Nellie och jag väldigt trötta och blundade lite framför brasan.

mys-frukost!


broderad grytlapp

I lördags blev mitt första broderi-projekt färdigställt. Respekt-broderiet syddes ihop till en finfin grytlapp, dock måste jag erkänna att min kära mamma, som är en sann mästare på att sy, hjälpte mig att sy ihop den!

måndagens höjdpunkt: mildred pierce

Denna måndagen, och de två senaste, har haft en klar höjdpunkt: HBOs mini-serie Mildred Pierce som Svt för tillfället visar. Blommiga klänningar, rutiga förkläden, vackra frisyrer, fina hattar, fantastiska bakverk och en alldeles, alldeles underbar 1930-talsmiljö får mitt "det var bättre förr"-hjärta att smälta. Alla, precis alla, borde se denna fantastiska serie, inte bara för allt det vackra i den, handlingen är också så bra.
När första avsnittet inleds med en prickig klänning, ett rutigt förkläde, en vågig frisyr och skapandet av en vacker chokladtårta, då vet man att det bara kan bli bra!

oslo igen

Igår kväll kom jag tillbaka till ett snöigt Oslo, efter sex timmar på en iskall buss är jag åter i sjuksängen och min "förkylning from hell", som jag släpat på sedan självaste dopparedagen, har inte direkt botats utav den kalla bussresan heller.
Att vara tillbaka i Oslo känns, ärligt talat, sådär. Jag har haft en fantastisk, och lång, julsemester hemma i Gränna och hunnit vänja mig igen vid att omges av natur, vackra vyer, gos-hundar och den bästa av familjer - det jag älskar mest är alldeles för långt bort. Tur att jag har Dave här, åtminstonde en av de saker jag föredrar att ha nära. Nu gäller det att vara målinriktad, att kämpa. Tänka mer än känna, något jag aldrig varit bra på, men jag får försöka för det bästa.

älskade herr t

Om ni inte redan sett, så se här.

8/1 1935

Gratulerar på 77-årsdagen käre Elvis, hoppas att du har det bra, var du nu är.

seventeen magazine, 1955


wordfeud, över min döda kropp!

Tacka vetja gamla, hederliga, alfapet!

nytt broderi-projekt


puss


gott nytt år!

Jag inleder år 2012 med att baka en mango/björnbär/jordgubbs-smulpaj. Jag har inviterat mina fina syskonbarn med föräldrar för att äta pajen över lite sällskapsspelande med mig, Dave, mamma, pappa och Lina. En bra start på det nya året, en sådan typ av start som jag hoppas kommer gå som en röd tråd genom 2012. Mycket bakning och matlagning och framför allt mycket socialt umgänge och tid med familj, släkt och vänner. Att ha råd att fördela ledighet och kunna åka hem en lång-helg i månaden. Det hoppas jag på i år!

RSS 2.0