nyårsmiddag 2010 - dessert

Till dessert gjorde jag redan dagen innan Hallonmousse med spegel och till det en passionsfruktskål fylld med färska hallon, litchi, stjärnfrukt och såklart passionsfrukt.

Ingredienser 8 pers.

Moussen:

4 st gelatinblad
2,5 dl socker
0,75 dl vatten
3 dl grädde
400 g tinade hallon

Spegeln:

2 dl utspädd hallonsaft
2 st gelatinblad

1. Lägg de tinade hallonen i en bunke, häll i 1,5 dl socker och mixa ihop.
2. Sila hallonpurén i en finmaskig sil så du får bort de små kärnorna/fröna.
3. Lägg samtliga gelatinblad i blöt.
4. Koka en sockerlag på vattnet och 1 dl socker. När det kokat ihop, ta försiktigt upp fyra gelatinblad och smält dem i sockerlagen. Låt svalna.
5. Vispa grädden.
6. Känn på sockerlagen med gelatin, hallonpurén och grädden så att de alla är ungefär lika svala. Om de är det, blanda ihop dem. Annars vänta ett tag, är temperaturen inte ungefär den samma så är det lätt att moussen blir grynig.
7. Häll sedan upp i glas/koppar/skålar och ställ dem kallt.
8. Koka upp hallonsaften, lägg i resterande två gelatinblad och låt svalna.
9. När moussen är kall och börjat stelna, häll på spegeln och ställ återigen kallt.

Passionsfruktsskålarna, fixa precis innan serveringen

5 st Litchi
1 st stjärnfrukt
ca. 30 st färska hallon
3 st passionsfrukter
eller vilka som helst frukter man vill ha

1. Skala litchin, ta bort kärnorna och dela i bitar.
2. Dela passionsfrukterna på mitten, gröp ur dem och spara det i en lite skål.
3. Skär stjärnfrukten i smala skivor.
4. Lägg i lite av varje frukter i passionsfruktsskålarna, spara lite av själva passionsfrukterna för att garnera tallrikarna med. Samt några hallon att dekorera moussen med.

Klart, och fantastiskt gott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback