chokladfudge
Häromdagen gjorde jag även chokladfudge, världens godaste julgodis om jag får bestämma. Enkelt också, om man bara har lite tålamod.
Här får ni receptet:
3 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g mörk choklad
+ smörpapper
Glykos kan man köpa på Apoteket, eller om man som jag bor i Gränna och jobbar på världens bästa polkagriskokeri kan man få lite där. Det är inte ett måste att ha i, men det gör att fudgen blir fastare och lättare att sedan skära i bitar.
1. Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills temperaturen är 120°.
2. När smeten är uppe i 120° rör du ner smör och glykos. Låt koka ca en minut. Ta av från värmen och bryt chokladen i bitar och lägg ned så att de smälter. Rör om och häll upp i en form med smörpapper i botten. Ställ den att kallna och stelna.
3. Ta upp smörpappret med fudgen på och skär ut bitar. Förvara svalt.
Här får ni receptet:
3 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g mörk choklad
+ smörpapper
Glykos kan man köpa på Apoteket, eller om man som jag bor i Gränna och jobbar på världens bästa polkagriskokeri kan man få lite där. Det är inte ett måste att ha i, men det gör att fudgen blir fastare och lättare att sedan skära i bitar.
1. Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills temperaturen är 120°.
2. När smeten är uppe i 120° rör du ner smör och glykos. Låt koka ca en minut. Ta av från värmen och bryt chokladen i bitar och lägg ned så att de smälter. Rör om och häll upp i en form med smörpapper i botten. Ställ den att kallna och stelna.
3. Ta upp smörpappret med fudgen på och skär ut bitar. Förvara svalt.
Kommentarer
Trackback