club s-kvällsmat
När jag kom "hem" till hotellet vid 21 kollade jag på TV och åt kvällsmat på rummet, mysigt men ensamt. Nu har jag precis godnatt-pratat med Dave och ska gå och lägga mig. Hörs imorgon!
adventsstäd/pynt
Om några timmar sitter jag på Swebus på väg till Stockholm, för att sprida lite lagom julhysteri (läs julmys) i en vecka på IKEA Kungens kurva. Det ska bli jättekul, men ändå alltid lika småsorgligt att lämna julmyset hemma. Ord kan inte beskriva hur mycket jag saknade att dricka glögg och äta en lussekatt med familjen förra året jag var på IKEA, att gå och kolla på syskonbarnens luciafirande, att traditionsenligt baka pepparkakor hos mormor, sitta inne och mysa med Dave när det är så kallt att man vägrar att gå ut, eller att på en ledig söndag bara slänga ihop lite julgodis. Men en vecka går snabbt, inte att förglömma, då får jag passa på att göra allt sådant jag saknat innan det bär av igen.
huskurer?
uppdaterad design
Jag var trött på min bloggdesign, så under helgen har jag pysslat ihop en ny header, bytt typsnitt och ändrat lite annat smått. Vad tycker ni? Bu eller bä?
coming up...
tummarna upp
Tummarna upp för min nya stickade Röda Korset-tröja, varm och mysig för endast 35 kronor!
nanny-morgon
-
you´re thinking up your white lies, you´re puttin´ on your bedroom eyes
fars dag-dessert: chokladmousse med hallon
Du behöver, till 6 personer:
75g smör
200g ljus blockchoklad (och en aning 70% choklad, men det är inte ett måste)
3 ägg-gulor
1½ äggvita (dela upp i två skålar när du delar på de tre äggen)
3 dl vispgrädde
3 msk florsocker
Och till garneringen:
Färska hallon
Uppvispad äggvita
Strösocker
1 Smält smöret i en kastrull. Ta pannan från värmen, lägg i chokladen och rör om med visp tills chokladen smält. Rör i äggulorna, en i taget.
2 Vispa grädden lätt.
3 Vispa äggvitan till hårt skum, använd elvisp. Tillsätt sockret, 1 msk i taget, undertiden du vispar.
4 Blanda choklad- och ägguleblandningen med grädden, tänk på att de måste ha ungefär samma temperatur. Vänd ner den vispade äggvitan.
5 Fördela moussen i skålar/glas/koppar och ställ i kylskåp minst 2 timmar.
6 Pensla hallonen med uppvispad äggvita innan servering, och doppa dem i sockret. Garnera mousserna med hallonen.
fars dag-middag: porterstek
Du behöver:
1–1 ½ kg benfritt nötkött, t.ex. fransyska, bog, högrev
1 flaska (33 cl) porteröl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 st torkade enbär
8 st svartpepparkorn
1 msk torkad rosmarin
2 gula lökar
1 morot
Sås:
Spadet från steken
2 dl grädde
5 msk vetemjöl + lite mjölk att reda med
Torka av köttbiten, salta och peppra det en aning, och lägg det i en stekgryta. Bryn köttet runt om och skala undertiden lök och morot. Dela moroten och lökarna i stora bitar bitar och lägg sedan ner dem i grytan när köttet brynts färdigt.
Häll ned portern, sojan, svartvinbärssaften, rosmarinen, enbären och svartpepparkornen.
Låt sedan allt koka i 30 minuter under lock. Vänd det och stick ned en köttermometer mitt i köttet. Koka alla ingredienser tills köttets innertemperatur är 72 grader.
Låt köttet ligga kvar i spadet ca. 15-20 min, och koka då potatisen, samt fixa ev. tillbehör. Jag serverade med smörstekta morötter och inlagd gurka, smidigt och bra. Dessvärre hade jag glömt att köpa svartvinbärsgelé, men det är annars ultimat till.
Plocka upp steken och vira in den i folie, sila av spadet och häll över det till en kastrull, häll i grädden och låt koka upp. Blanda sedan mjölet med lite mjölk till en redning, och när såsen kokar är det bara att hälla i redningen och vispa undertiden. Smaka av med lite salt och låt såsen sedan puttra när du skär upp köttet i tunna skivor.
Klart!
you´re under the gun, so you take it on the run
Ps. I dimman eller ej, lyssna på det är! El fantastico!