en dag i sandvika

I morse kom Sandra in till oss, hon skulle åka på jobbintervju i Sandvika, 20 minuter med tåg utanför Oslo, och var lite nervös så jag erbjöd mig att följa med. Det tyckte Sandra lät bra, så det gjorde jag. I Sandvika finns Nordens största köpcenter, så Sandra kanske ska jobba i en butik där. Efter som vi nu var tvugna att gå dit så blev det några timmars strosande i köpcentret, och jösses, så stort det var! Det var nästan så att man gick vilse. Undertiden Sandra var på sin intervju strosade jag runt bland butikerna själv och fann till slut en fantastisk oas i dyra Norge. Søstrarna Grene, en butik med massa mysiga saker, billiga saker, allt från glas och porslin till konstnärsmaterial till förvaringsgrejer, ja massa olika saker. Det som alla grejer hade gemensamt var att de var smakfulla, klassiska som originella. Det var som ett litet Rusta, ja förutom att pinalerna som Søstrarna Grene erbjöd kändes omsorgsfullt utvalda var smakfulla.

När vi till slut fått nog av den mysiga butiken gick vi och köpte italiensk kulglass och sedan gick vi mot tåget tillbaka, satte oss vid en å och njöt av glassen och sol. När vi satt där på en bänk, småpratade och tittade på svanar och änderna bokstavligt talat hoppar det fram en "zigenaraktig" man och halvskriker "Hola! Como estas?", Sandra som är halvportugis svarade på vad han frågade och var mest artig tillbaka. Efter några minuter kom även en tjej i vår ålder och en dam, en klassisk tiggare-dam, en sådan med sjal runt huvudet och en take away-kaffemugg med "ihop-tiggda" mynt i. Hon hade faktiskt det, varav hon såg ut som en klassisk tiggare-dam ut. De satte sig varje fall på bänken bredvid oss medan killen fortsatte prata spanska med en något besvärad Sandra. Till slut så frågade killen, på spanska, om han kunde få våran glass. Sandra trodde inte att hon hörde rätt och frågade om han ville ha pengar. Nej, han ville ha det sista på vår glass, sa han på engelska, och ge resterna till den unga tjejen som var gravid. Visst sa vi, gav dem det sista av glassen och tyckte det hela var mycket märkligt, och sedan åkte vi tillbaka till Oslo Sentrum igen. (Ja, Centrum stavas faktiskt med S här i Norge)
Vårtecken på vägen ned mot tåget.

På Oslos tågstation får man inte röka var som helst, det finns särskilda rökrutor lite här och var, märkligt tyckte vi.

Tåget visade temperaturen, utomhustemperaturen, underbart!
Framme i Sandvika
Vi gick förbi en antikaffär som, tyvärr eller som tur var, inte var öppen. Jag tror att det kommer bli fler besök i Sandvika.
Den underbara oasen i köpcentret!
Och underbar italiensk glass!
Mitt val, efter beslutsångest blev hallon, tiramisu och mörk choklad, namnam!
Rastplatsen, innan besöket av zigenarfamiljen.

Kommentarer
Postat av: Mammi

Vad underbart du har det i grannlandet! Passa på att njut, snart börjar dagar m slit och släp! Kram

2011-04-12 @ 21:16:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback