italienska köttbullar med spaghetti och färsk tomatsås

Idag lagade jag italienska köttbullar med spaghetti och tomatsås till middag. Väldigt gott, här har ni receptet:
Ingredienser, till 4 pers.

Köttbullarna
400 g blandfärs
1 st ägg
1 st liten gul lök, finhackad
2-3 klyftor vitlök, pressade
1.5 dl ströbröd
en skvätt mjölk
0.5 st kalvfond
2 tsk dijonsenap
ca. 1 msk basilika, torkad
salt och peppar

Tomatsåsen
ca 500g röda tomater
1 st rödlök
2-3 st vitlöksklyftor
ca 0.75 dl olivolja
ca. 1 tsk balsamvinäger
ca. 0.5 dl rött vin
ca. 1 msk tomatpuré
2 dl färsk basilika
en nypa strösocker
salt & svartpeppar


1. Börja med såsen, som alltid blir såsen godare ju längre den får koka. Koka upp vatten i en liten kastrull och skär ett litet snitt i varje tomat. När vattnet börjat puttra, lägg snabbt ned tomaterna och ta upp dem igen. På så sätt blir det lättare att få bort skalet på dem.
2. Skala tomaterna, gröp ur och skär dem sedan i bitar. Hacka rödlök och vitlök, bryn sedan löken i lite olja i en kastrull. När löken mjuknat, tillsätt tomaterna.
3. Skölj och hacka basilikan, lägg ned i kastrullen. Tillsätt alla övriga ingredienser och koka upp. Låt sedan stå och puttra på svag värme.
4. Finhacka löken och bryn på svag värme i stekpanna.
5. Häll upp ströbrödet i en skål, häll på mjölk så att ströbrödet täcks, låt stå och dra ca 5 min.
6. Häll ned den brynta löken i en bunke, pressa ned vitlöken. Häll ned ägg, kalvfond, dijonsenap, ströbröd och rör om. Salta och peppra. Låt stå och dra några minuter.
7. Häll i basilikan och köttfärsen och blanda väl.
8. Rulla smeten till större köttbullar (ca 5x5cm) och lägg på en plastskärbräda, skölj skärbrädan med kallt vatten innan. Stek köttbullarna runtom, några minuter på hög värme. När alla har fått färg, sänk ned plattan till svag värme och stek i 7-10 min.
9. Koka spaghetti och smaka av såsen. Tillsätt ev. mer socker, salt och peppar, mixa den sedan slät (valfritt).
10. När allt är färdiglagat, lägg upp all spaghetti på ett stort serveringsfat, häll över tomatsåsen och rör om. Lägg sedan på köttbullarna. Krydda med färskmalen svartpeppar och ev. färsk, finriven, parmesanost. Servera och ät på en gång!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback