kantarellpaj

Sist jag var ute i skogen plockade vi massor av kantareller, flera kilo hittade vi, så av delar av det gjorde jag en kantarellpaj. Enkel att göra och mycket god att äta!
Hitta
Plocka
Rensa
Laga och äta!
Ingredienser 4 pers.
Pajskalet:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllningen:
Drygt 1 liter rensade kantareller, skär stora kantareller i bitar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl hackad gräslök
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
2-3 dl riven ost (västerbotten, grevé eller liknande)
Salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
Pajskal: Blanda smör och mjöl förhand eller i matberedare till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arberta ihop till en deg.
Låt vila i kylskåp ungefär en timme.
Fylling: Hetta upp en stekpanna och tillsätt 2 msk smör.
Stek kantarellerna tills de fått fin förg och nästan all vätska förvunnit ur pannan.
Pudra över vetemjölet, rör ut mjölet en aning så det inte blir klumpigt, tillsätt sedan mjölk och grädde.
Låt småkoka till en krämig stuvning, vispa lite undertiden så stuvningen inte bränns fast i botten.
Tillsätt hälften av gräslöken och smaka av med kryddorna.
Färdigställande: Sätt ugnen på 225 grader.
Ta fram pajdegen och kavla/tryck ut den i en pajform. Picka hål i botten med en gaffel eller liknade.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Häll i fyllningen i pajskalet och strö över osten.
Grädda mitt i ugnen c:a 20 minuter.
Låt pajen svalna lite och strö över resten av gräslöken. Klart!
Pajskal: Blanda smör och mjöl förhand eller i matberedare till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arberta ihop till en deg.
Låt vila i kylskåp ungefär en timme.
Fylling: Hetta upp en stekpanna och tillsätt 2 msk smör.
Stek kantarellerna tills de fått fin förg och nästan all vätska förvunnit ur pannan.
Pudra över vetemjölet, rör ut mjölet en aning så det inte blir klumpigt, tillsätt sedan mjölk och grädde.
Låt småkoka till en krämig stuvning, vispa lite undertiden så stuvningen inte bränns fast i botten.
Tillsätt hälften av gräslöken och smaka av med kryddorna.
Färdigställande: Sätt ugnen på 225 grader.
Ta fram pajdegen och kavla/tryck ut den i en pajform. Picka hål i botten med en gaffel eller liknade.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Häll i fyllningen i pajskalet och strö över osten.
Grädda mitt i ugnen c:a 20 minuter.
Låt pajen svalna lite och strö över resten av gräslöken. Klart!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback