hallon & limemousse-tårta på choklad-kokosbotten

Till avskedskalaset i söndags gjorde jag alltså en tårta med hallon och lime-mousse på en choklad-kokosbotten. Tårtan blev både fin och god, lilla Hedvig tyckte att den "såg köpt ut" och samtliga i släkten tyckte att jag i Oslo ska söka jobb som konditor, haha, toppbetyg alltså! Tårtan är både tid och utrymmeskrävande och det gäller att vara noggrann för att det inte ska bli pannkaka av det hela, med det är den väl värd. Här kommer receptet, ett tips är att göra tårtan dagen innan den ska serveras, det tar lång tid för moussen att stelna!

Botten:
75 g smör
1,5 st ägg
1 dl strösocker
100 g kokos, riven
0,25 dl kakao
0,5 msk maizena majsstärkelse
0,5 tsk bakpulver

Hallon & limemousse:
0,5 kg hallon, frusna
5 st gelatinblad
1 st äggvita
1,5 dl strösocker, (1 dl + 0,5 dl)
2 dl vispgrädde
1 st lime, skal och saft

Garnering:
50 g mörk choklad
+ något annat fint/gott jag hade hallon och strimlat limeskal, hade det varit sommar eller vår hade jag nog dekorerat med blommor istället

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant,  ca 24 cm i diameter.

2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda kokos, kakao, majsstärkelse och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min. Ställ i frysen.

3. Mousse: Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med 2 dl socker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig. Blanda limeskal, saft och 1 dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.

4. Ta upp gelatinbladen och smält dem med pyttelite vatten på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll sedan gelatinblandningen i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag.

5. Lossa bottnen från formens kanter. Diska och torka formen och lägg tillbaka tårtbotten i formen med papperet i botten. Häll på moussen på tårtbotten. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt fram till servering. Kyl om du ska servera den senare eller dagen efter, längre tid så frys den.

6. Servering: Om du har fryst tårtan ska den ställas i kylen för att tina fem timmar innan den ska ätas. Skär med en mjuk tunn, varm kniv längs kanten och lyft försiktigt av formen. Smält chokladen över vattenbad. Spritsa mönster över moussen. Fryst tårta kan garneras direkt när den tas ur frysen. Lyft tårtan från papperet och botten med hjälp av flera stekspadar till ett tårtfat. Garnera och ät!








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback