jordgubbsmousse-tårta med lime
På mammas födelsedag bakade jag två jordgubbsmousse-tårtor med lime och en choklad och mandelmassa-botten, somrigt och gott! Jordgubb och lime-moussens fräschhet tillsammans med sötman från mandelmassan är en perfekt kombo! Här är receptet!
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/306119/images/2011/img_6518_155477326.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/306119/images/2011/img_6512_155477379.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/306119/images/2011/img_6516_155477462.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-2/306119/images/2011/img_6519_155477605.jpg)
Ingredienser, 1 tårta (för 8-10 pers)
Botten
400 g mandelmassa
4 ägg
4 msk kakao
4 ägg
4 msk kakao
Moussen
0,5 kg jordgubbar, frusna
5 st gelatinblad
1 st äggvita
1,5 dl strösocker, (1 dl + 0,5 dl)
2 dl vispgrädde
1 st lime, skal och saft
5 st gelatinblad
1 st äggvita
1,5 dl strösocker, (1 dl + 0,5 dl)
2 dl vispgrädde
1 st lime, skal och saft
1. Sätt ugnen på 175°C, smörj en 24 cm form med löstagbar kant.
2. Finriv mandelmassan. Rör ner ägg och kakao. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna av i ca. 10 minuter och ställ sedan bottnen i frysen.
2. Finriv mandelmassan. Rör ner ägg och kakao. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna av i ca. 10 minuter och ställ sedan bottnen i frysen.
3. Mousse: Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med 0,5 dl socker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig. Blanda limeskal, saft och 1 dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem med pyttelite vatten på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll sedan gelatinblandningen i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag.
5. Ta ut tårtbotten från frysen och häll på moussen. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ i frysen.
6. Servering: Tårtan ska den ställas i kylskåp för att tina fem timmar innan den ska ätas. Ta försiktigit av formen så fort du tagit fram tårtan ur frysen. Dekorera tårtan precis innan servering!
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem med pyttelite vatten på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll sedan gelatinblandningen i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag.
5. Ta ut tårtbotten från frysen och häll på moussen. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ i frysen.
6. Servering: Tårtan ska den ställas i kylskåp för att tina fem timmar innan den ska ätas. Ta försiktigit av formen så fort du tagit fram tårtan ur frysen. Dekorera tårtan precis innan servering!
Kommentarer
Postat av: Anonym
jag hoppas du kommer hem och bakar en tårta till mig på min födelsedag!!(16 nov)
Puss!
Postat av: Petra
föregående var från mig ;)
Trackback