fruktbakelser med limekräm
Jag bjöd alltså mamma och pappa på små, somriga, fruktbakelser till fika när de kom hit, basen är en mandelbotten som fylls med limekräm och toppas med färska bär och frukt. Mycket lätta att göra, och väldigt smidigt eftersom att man kan göra dem redan några dagar innan om man vill. Här är receptet för 18 stycken små bakelser:
Mandelbottnarna:
1 dl sötmandel
0,5 dl strösocker
150 g (ca. 2,5 dl) vetemjöl
100 g smör, kallt
1 st ägg
Limekrämen:
4 st äggulor
0,75 dl strösocker
1 st stor lime, finrivet skal
2 msk pressad lime
2,5 dl grädde
Topping/Dekoration:
Valfri frukt och bär, jag hade mango, hallon och kiwi
1. Kör mandel och socker i matberedare eller mixer tills mandeln är finhackad. Tillsätt vetemjöl och smör i bitar. Kör tills smöret är finfördelat. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Det funkar även att mala mandeln och arbeta ihop degen för hand.
2. Dela degen i 18 bitar och tryck ut dem i mazarinformar. Ställ i kylskåp minst 30 minuter.
3. Sätt under tiden ugnen på 200°.
4. Grädda formarna på plåt mitt i ugnen 8-10 minuter. Förvara dem sedan torrt.
2. Dela degen i 18 bitar och tryck ut dem i mazarinformar. Ställ i kylskåp minst 30 minuter.
3. Sätt under tiden ugnen på 200°.
4. Grädda formarna på plåt mitt i ugnen 8-10 minuter. Förvara dem sedan torrt.
5. Limekräm: Vispa samman gulor, socker, limeskal och -saft i en kastrull. Sjud på svag värme till en tjock kräm under konstant vispning. Låt kallna. Kan förvaras i burk med lock i kylen ett par dagar.
Hit kan förberedas
6. Precis innan servering, vispa grädden och blanda den med limekrämen. Fyll mandelbottnarna med limekrämen och dekorera med frukt och bär.
Hit kan förberedas
6. Precis innan servering, vispa grädden och blanda den med limekrämen. Fyll mandelbottnarna med limekrämen och dekorera med frukt och bär.
Kommentarer
Trackback