ceviche på öring & pilgrimsmusslor
I fredags gjorde jag och David en fantastiskt god Ceviche till förrätt. Ceviche är ursprungligen en peruansk rätt där man låter färsk fisk ligga i en lag av frukter och på det sättet tillagas fisken. Fisken blandas sedan med kokt sötpotatis, kokt majs, chili, salladsblad, lök och kokt yucca. Jag och David gjorde dock den mexikanska varianten av ceviche där man blandar olika typer av färska fiskar och skaldjur som får ligga i saften av citron och lime och sedan blandas med bland annat chili och tomat.
Här är receptet på min och Davids variant, men man kan gott byta ut några av dem till vad man har hemma!
Ingredienser 4 portioner.
6-8 st pilgrimsmusslor
200 g filé av öring (eller annan färsk fisk)
200 g räkor
1 vitlöksklyfta
½ rödlök
1 st salladslök
1 st avocado
½-1 st mango
1-2 st röda tomater
½ dl pressad citronsaft
½ dl pressad limesaft
1 st chili
1 msk olivolja
salt & peppar
lite färska krydda att toppa med, tex. koriander, persilja, basilika
Gör så här:
1. Pressa ut saften ur citron och lime. Tärna pilgrimsmusslorna och öringen. Skala och riv vitlöksklyftan fint, blanda med lime- och citronsaften. Lägg ned tärningarna av musslorna och fisken och låt ligga i ca 40 minuter.
2. Skala räkorna och lägg åt sidan.
3. Skär chilin på längden, skrapa ut kärnorna och finhacka den. Skala och finhacka löken, skala och tärna mangon. Dela avokadon, ta bort kärnan, gröp ur och tärna fint. Kärna ur och tärna tomaterna. Blanda chili, lök, mango-, avokado- och tomattärningar.
4. Skiva salladslöken fint. Sila av fisken och musslorna och behåll 2 msk av marinaden. Blanda de två matskedarna av marinaden med och olivoljan till en dressing. Blanda fisken och musslorna samt räkorna med grönsakerna, droppa över dressingen och krydda med salt och peppar. Lägg upp cevichen i martiniglas, och garnera med salladslöken. Toppa med chili och lite persilja eller annan färsk krydda.
1. Pressa ut saften ur citron och lime. Tärna pilgrimsmusslorna och öringen. Skala och riv vitlöksklyftan fint, blanda med lime- och citronsaften. Lägg ned tärningarna av musslorna och fisken och låt ligga i ca 40 minuter.
2. Skala räkorna och lägg åt sidan.
3. Skär chilin på längden, skrapa ut kärnorna och finhacka den. Skala och finhacka löken, skala och tärna mangon. Dela avokadon, ta bort kärnan, gröp ur och tärna fint. Kärna ur och tärna tomaterna. Blanda chili, lök, mango-, avokado- och tomattärningar.
4. Skiva salladslöken fint. Sila av fisken och musslorna och behåll 2 msk av marinaden. Blanda de två matskedarna av marinaden med och olivoljan till en dressing. Blanda fisken och musslorna samt räkorna med grönsakerna, droppa över dressingen och krydda med salt och peppar. Lägg upp cevichen i martiniglas, och garnera med salladslöken. Toppa med chili och finhackad färsk krydda.
Kommentarer
Trackback