nyårsafton 2011/2012

Jaha, då var det snart nytt år igen. Jag har precis gjort nyårsdesserten, som skar sig. Förfärlig avslutning på ett i övrigt fantastiskt år. Jag hoppas på att år 2012 bjuder på lika många underbara stunder och en lika fin vardag och framför allt, inga katastrofala misslyckanden i köke,t så som att nyårs-moussen skär sig. Gott nytt år, kära läsare!

here´s little richard


respekt!

Mitt senaste broderi-projekt är nu färdigställt! Nu ska jag och min kära mamma åka in till Jönköping, där ska vi åka på en liten loppisrunda samt åka till Lerdalaboden och köpa vadd och och grejer så att jag kan sy en grytlapp av mitt broderi, samt grejer så att jag kan börja på ett nytt projekt.

lingon & äppelchutney

Till jul gjorde jag en god Lingon & äppelchutney som jag gav i julklapp till bland annat mina mostrar. Chutneyn blev jättegod, den passar att äta till det mesta och den är superlätt att göra!
Lingon & äppelchutney ca.  1,2 liter
6 dl lingon
6 äpplen
2 rödlökar
2 tsk 24% ättika
0,5 dl vatten
4 dl råsocker
2 msk riven ingefära
2 kanelstänger
1. Mät upp lingon i en stor kastrull, skala och tärna äpplen fint samt skala och hacka löken. Häll ned allt i kastrullen.
2. Häll i ättika, vatten, riven ingefära, socker och kanel. 3. Låt koka på medelvärme till allt kokat ihop till "simmig" konsistens, det tar ca. 30 min.
3. Ta upp kanelen, ös i rena burkar, sätt på locken och förvara kallt efter det har svalnat.

lill-julafton med syskonbarnen 21/12

Den 21/12 firade vi lill-julafton med syskonbarnen som skulle till fjällen över julen. Vi åt en god grönkålssoppa, fikade, mös och till barnens stora glädje, öpnnade julklappar!

hemresa 20/12

Hemresan från Oslo till Gränna kändes som den kortaste någonsin. Filip och jag hade omedvetet bokat samma buss och så fort vi fick vetskap om det började vi planera resan, jag tog med kaffe och Filip fixade mackor och så skulle vi kolla på den gamla klassiska julkalendern Mysteriet på Greveholm, dock pratade vi så mycket, i vanlig ordning, att julkalendern inte hanns med. Bästa resan på länge med bästa låtsatslillebror Filip!

maskeradbal 18/12

Söndagen innan jag begav mig hem till Gränna, fjärde advent, så var det julfest på jobbet. Temat var maskeradbal och det var en fantastiskt kul kväll och natt!
Jag, Benji, Jocke och Maren förfestade lite hemma hos mig innan maskeradbalen.
Jocke tolkade maskerbal-temat på sitt egna lilla sätt.
Innan avfärd.
Sen kom vi fram till festen och alla var glada och peppade!
Norges bästa Andrea och jag
Kerly!
Madde, Espen och Emilia hade ett fint uppträdande för oss!
Jocke improviserade ett litet uppträdande
Jag och Jocke skulle ta en fin bild på oss, men det slutade mest i skratt
Efter middagen var det dans och fest nede i teatern, dock dansade jag mest och glömde nog bort att ta kort.
Efter all dans blev det lite efterfest
Sen var det slut på det roliga, men när jag vaknade morgonen därpå insåg jag att jag fick utmärkelsen "Årets Svensk" på jobbet, samt ett diplom och en flaska Cava och då var baksmällan som bortblåst, nästan.

tillbaka för att uppdatera

Ni kanske inte direkt ligger sömnlösa på nätterna och undrar varför jag inte har bloggat på ett bra tag? De flesta av er vet ju att jag är en sann jul-älskare och som ni förstår så innebär denna underbara högtid, för mig, lyckan med att spendera lediga dagar innan och under jul med att pyssla, göra fina paket, baka julgodis och laga julmat. Datorn har legat i djupsömn sedan jag kom hem kan man gott säga. Det gäller att passa på, innan och under jul är det ju ingen som rynkar på ögonbryner för att man hellre pysslar och donar än att sitta vid datorn eller framför TVn. Jag har haft en alldeles fantastisk jul, inte bara med pyssel och bakande utan även med Dave, familjen och släkten. I julklapp av min farmor fick jag bland annat massa korsstygns-set, och i julklapp av mig själv fick jag en bok med korsstygnsmönster och inspiration, så från juldagen har jag mest suttit framför brasan och broderat, men nu, nu har jag bara ett fåtal stygn kvar på mitt projekt så innan jag färdigställer det så ska jag uppdatera er lite om det senaste.

fjärde advent

I söndags var det fjärde advent, den spenderades med mys och personal-julfest i Oslo. I tisdags åkte jag hem till Gränna, och i dagarna har jag slagit in massa julklappar, kokat chutney, kokat tryfflar, firat lill-jul med mina syskonbarn, hälsat på Polkapojkarna, kollat på Jul med Ernst samt myst massor med familjen och hundarna.


i wah-wah-wah-wah-wonder


ah, well remembering the first time her ruby lips brushed my cheek


lover please


tredje advents-fika

Förra söndagen, dvs tredje advent, var Jocke och Filip från mitt jobb här och adventsfikade. Mycket mysigt!

jukebox love


glöggfudge

Förra veckan bakade jag dessa fantastiskt goda glöggfudge. Fudge är för mig julens allra viktigaste godis, det finns inget bättre än det! Det här receptet är från tidningen Hembakat, som är en jättemysig tidning, fylld av goda recept. Här har ni det:

 

Vanligtvis när jag gör fudge burkar jag ha ca en-två matsked glukos i, då får fudgen en helt annan konstistens. Med glukos blir fudgen åt det smuligare hållet än åt det kladdiga, och då slipper man även att slå in dem i papper. Glykos kan du köpa på apotek.

Glöggfudge, 50–60 st bitar

3 dl grädde
1 1/2 msk kakao
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
100 g hackad mörk choklad, 70 procent
2 msk vinglögg
1/2 tsk kanel
(ca. 2 msk glukos)

Gör så här
1. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull. Vispa ut kakaon i grädden.
2. Tillsätt socker, sirap och smör. Koka upp och låt smeten koka tills den når en temperatur på 125 grader.
3. Rör i den hackade chokladen, glögg och kanel. Rör om till en slät smet.
4. Häll smeten i en form, ca 22 x 22 cm, med bakplåtspapper i botten.
5. Låt fudgen kallna helt innan du skär den i bitar.
6. Skär i bitar, slå in i vitt eller brunt bakplåtspapper, sätt ett litet snöre runt, lägg i en fin burk och förvara i kylskåp.


ferie/semester

Hej allihopa, förlåt för dåligt närvarande i bloggen de senaste dagarna. Jag har haft fullt upp med jobb, kurser och julpyssel. Igår hade vi första hjälpen-kurs på jobbet mellan 9-15 därefter jobbade jag 15-23 och var där med helt slut efter endast 4,5 timmars sömn. Dock var det min sista dag innen jag gick på jul-ferie, eller jul-ledigt som vi säger i Sverige så nu finns här gott om tid! Igår var Matilda och Victor på jobbet och firade Victors 24-årsdag, jag bjöd dem på tre rätter i present och när jag och mina jobbarkompisar slutat kom Dave med och så slog vi oss alla ned med dem och drack några öl och efter det gick jag och Dave hem och somnade som stockar båda två. Nu inväntar jag att Dave ska komma hem från jobbet och sen ska vi ge oss ned till Karl Johan och köpa de sista julklapparna!

hemmagjorda pepparkakor

En sak kan jag inte förstå, jag ställer mig gång på gång följande fråga. Varför köper man pepparkaksdeg? Jag kan förstå människor som inte tycker om att baka, eller som inte har tid att baka och köper färdigbakta pepparkakor, men varför köper man pepparkaksdeg?! Pepparkaksdeg är ju bland den enklaste deg man kan göra! Det svåra med pepparkakor är ju att få dem riktigt tunna och krispiga, med andra ord att kavla och kavla och mjöla och hit och dit. Det kan vara trixigt, men att göra degen är ju så superduper lätt! Därför uppmanar jag nu er alla som planerar in pepparkaksbak innan jul att gör degen själva! Det är så lätt och det blir så mycket godare! Det här receptet har jag fått av min mormor, hos mormor bakade vi alltid pepparkakor innan julen när vi var små, och mormor gör alltid degen själv, dessutom gör hon de godaste pepparkakorna av alla. Nu ska jag dela med mig hennes fantastiska recept, här har ni det!

Mormor Evas pepparkakor
1 dl grädde
3 dl ljus sirap
4 dl strösocker
2 hg smör
2 msk ingefära
2 msk malda nejlikaor
1 tsk kanel
1 dsk (dessertsked) bikarbonat
ca. 700 g vetemjöl
Smält smör och sirap på svag värme, låt svalna. Blanda sedan i övriga ingredienser. Arbeta degen väl och låt degen vila över natten. Baka sedan ut pepparkakorna och grädda ca. 5-8 min i 190°.
Kristyr
4 dl florsocker
1 äggvita
2 krm ättika
Vispa äggvitan med elvisp tills den blir riktigt hård. Blanda sedan ned ättikan, tillsätt florsockret och rör om ordentligt.

nu ska här bakas pepparkakor

Söndagen innan jag blev magsjuk så bakade jag en pepparkaksdeg, nu har den fått stå till sig i kylen i en och en halv vecka och nu ska här äntligen bakas kan jag lova!

vinterpratarna 2011/2012

Årets vintervärdar är i år önskade av lyssnarna, och är bara människor som har sommarpratat tidigare, och dessa blev det: Fredrik Lindström, Mia Skäringer, Hans Rosenfeldt, Lena Andersson, Olof Wretling, Leif GW Persson, Tomas Sjödin och Bodil Malmsten.
Jag har bara lyssnat på ett av Fredrik Lindströms sommarprat, ett av Leif GWs och Mia Skäringers program, Mia Skäringers sommarprat är ett av mina favorit sommarprat någonsin så hennes vinterprat ser jag mest framemot att få lyssna på. Men självklart ska jag lyssna på samtliga, och sedan till sommaren så får jag nog ta och lyssna på alla de andras gamla sommarprat på webben, eftersom att det är lyssnarna som önskat fram dem så måste ju deras sommarprogram vara väldigt bra! Och för er som inte lyssnat på Vinter i P1 tidigare så sänds ett program varje dag 25/12 - 1/1 2012 kl 13.00, men man kan även lyssna på webben, vilket jag brukar göra!
Bilden är tagen från sr.se/p1

vinter i p1

Om mindre än en timme presenteras årets värdar för Vinter i P1, jag har varit nyfiken länge nu på vilka det kan vara. Om men timme får jag äntligen veta!

nu är det jul här i vårt hus

Ja, som ni känner till har det ju varit jul i vår lilla lägenhet sedan första advent, jag har bara inte lagt ut några bilder ännu, men här ska ni få se!
Mina "mormor-tomtar" och elljusstaken från 50-talet som jag köpte på Antikmässan har fått sina platser.
Varje jul får jag och mina syskon och kusiner en tomte i julklapp av vår snälla mormor, som hon varje år målar själv! Här är några av dem!
Kan ni tänka er att jag har köpt mossa? Här i storsta´n är det inte bara att gå ut och plocka!
I köket får IKEA-staken från förrförra året stå, samt några av mormor-tomtarna, hyacinter och så har julburkarna fått lite plats också.
Älskade hyacinter, som tack vare min kära mamma som hellre planterar hyacinter och placerar i hela huset än att baka lussekatter (fast oftast så gör hon både och, även om hyacinterna alltid är första prioritet) så är doften av hyacint mer jul än något annat för mig!
Mer underbara mormor-tomtar!
Även hyllorna i köket har fått lite jul på sig, i form av böcker och en tavla då.

julstämningen är på topp nu

Äntligen har det börjat att snöa i mitt kära Oslo, och som jag har väntat! Dessvärre är det plusgrader, men snön har lagt sig och jag hoppas på att den ligger kvar där den ska när jag vaknar imorgon. Jag har skapat mig en tradition efter jobbet. Min nya jultradition efter jobbet går ut på att jag kopplar ihop datorn och TVn och kollar på julkalendern samtidigt som jag dricker en julmust, äter en lussekatt, drar in ljuvlig hyacint-doft i näsan samt myser med tända ljus. Idag kan jag tillägga att jag även sneglade ut genom fönstret och blickade in snön som yrde runt. Snön är här, julkalendern är fantastisk i år, julmusten smakar bättre än någonsin och hyacinter doftar underbarare än på länge. Kan inte julvakan börja tidigare, första november typ, julafton i all ära med gemenskap, men det är det här som jag längtar efter varje år.

jag har glömt att visa er...

...vad jag har fått levererat från Sverige! Världens snällaste Filip, som kommer från Nässjö och jobbar som kock på Scandic, var i Sverige och köpte detta åt mig:
Två hela backar med julmust, kan ni tänka er? Två backar! Min glädje är total och min tacksamhet till Filip kan inte beskrivas med ord!

andra advent


första advent och bislett

På första advent, det vill säga förra söndagen, tog jag och Dave en promenad till Bislett. Bislett är en stadsdel i Oslo som angränsar till vår stadsdel Fredensborg/St. Hanshaugen. Promenaden gick till Bislett pga. att det snabbt spridits ett rykte bland svenskar i Oslo om att det finns en riktig, svensk, godisbutik där, med svenska priser. För er som inte vet så är norrmännen värdelösa på godis, i en vanlig matbutik finns det ca. 15 sorters lösgodis, och priset per hekto ligger mellan 15 och 20 norska kronor, och då ska ni veta att bland de få godissorter som finns så är det inte många som är goda. Har man tur så hittar man en "Karamell Kungen"-monter, då finns det fler sorter och även goda sådana, men det är inte vanligt. Därför var vi tvugna att ta oss en tur till Bislett och dess riktiga, svenska, godisbutik! Så här såg vår promenad ut:
Lagom till första advent så hade de satt upp en gran i vårat grannskap, jag älskar vårat grannskap!
Vi hittade den beryktade godisbutiken!
Butiken var fantastisk, och ägaren också, han frågade om vi ville önska något som han skulle beställa in från Sverige. "Svenska chips!" skrek jag, och han svarade att det redan är på väg. Hallelujah för denna man!
Sen gick vi till Café Rustique och åt lunch.
När vi kom hem var det mörkt och granen lös så fint, så fint.
När vi kom hem så öppnade vi denna dryck, som vi hittade i den svenska godisbutiken!!!
Och så åt vi mängder av svenskt godis och jag adventspyntade men det får ni se sen.

lussekatter på gång

Dags att baka ut!

pigg & kry!

God förmiddag kära vänner och läsare, nu är jag äntligen frisk! Igår jobbade jag för första gången denna veckan, jag var fortfarande matt och kände mig ganska yr under kvällen, men jag ansåg mig tillräckligt frisk för att inte ställa till det för mina jobbarkompisar så jag körde på ändå. Idag känner jag mig helt frisk, vilket jag är så tacksam över! För tillfället sitter jag i soffan och äter sen frukost och dricker grönt te, det är bra för immunförsvaret så det passar bra nu när jag vet att jag inte är immun mot vinterkräksjuka/maginfluensa som jag trott sedan jag var 5 år och hade det sist. Idag blir det massiv uppdatering på bloggen också, jag har mycket att ta igen som jag inte orkat uppdatera när jag varit sjuk. Vi hörs om en stund igen!

lilla jönssonligan

Jag ligger fortfarande nedbäddad i sjuksängen, trött, matt och med värkande kropp efter den fruktansvärda kräksjukan jag råkade ut för, men nu är jag varje fall på bättringsvägen. Som sällskap idag har jag hittat Lilla Jönssonligan på styva linan, den går på SF-kanalen som vi har på TVn ett tag då Canal Digital uppdaterar deras nät. Bra nostalgi!

RSS 2.0