bild sex, en bild på dig och en vän du inte varit med på länge
Det här är min kära vän Rebecka. Henne har jag inte träffat på, jag vet faktiskt inte hur länge, och jag saknar henne massor. Rebecka är en av mina kära vänner i Göteborg, om inte det käraste, vi fann varandra snabbt efter en Thåström-konsert när hon var tillsammans med Anton och jag bodde hos honom. Somliga människor är ens vänner, vissa riktigt goda sådana och några få klickar man bara med på ett särskilt plan. Jag och Rebecka klickar på det där särskilda planet och, som sagt, så saknar jag henne massor. Med Rebecka har jag haft några av de roligaste stunderna i mitt liv.
en kopp favorit-te
Tada, söder te för hela slanten!
hemmagjord pizza i sängen
Här kommer recept på den ultimata slappar-söndagsmiddagen:
Pizzadeg 4 pers.
50 g jäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
10 dl vetemjöl
1. Värm vattnet till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke, häll i olja och salt.
2. Häll ner det fingervarma vattnet i bunken och rör tills jästen löst upp sig.
3. Häll på mjölet och blanda till en deg. Låt jäsa i 30 min, övertäckt med bakduk.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Mjöla arbetsbänk/bord och baka ut.
Under tiden degen jäser är det perfekt att göra tomatsåsen, den kan man göra lite hur man vill och höfta med ingredienserna hur man vill. I våran hade vi:
1 burk krossade tomater
ca 2-3 msk tomatpuré
ca 2-3 msk olivolja
Basilika
Rött vin
På pizzan hade vi knaperstekt bacon, champinjoner och paprika, men man kan givetvis ha precis vad man vill. Till den slängde jag ihop en snabb vitlöksås på gräddfil, lite majonäs, vitlök, salt och peppar, drömgott!
bild fem, en gammal bild på dig själv
Idag är jag inte riktigt lika tålmodig. När Lina lånar saker av mig är jag alltid rädd att de ska gå sönder, vilket man kanske kan förstå med tanke på vad som står skrivet ovan. Till skillnad från när vi var små varnar jag henne alltid nu, att hon ska vara försiktig och får köpa nytt om hon har sönder det. Trots min rädsla för att hon ska ta sönder något som är mitt så älskar jag henne mest av allt i denna värld. Hon är min syster och bästa vän och för henne skulle jag göra precis vad som helst.
bild fyra, en bild på en konstig tid i ditt liv
Den här bilden ska representera en konstig tid i mitt liv, och det var det minsann. För er som inte vet så var jag punkare under min tonårstid. Jag är alltså den lilla tjejen med grön, hängande, tuppkam. Det var, som sagt, en konstig tid i mitt liv, konstig men mestadels otroligt rolig. Min tonårsrevolt var en revolt som hette duga, jag släppte alla mina hämningar, allt som mamma och pappa någonsin uppfostrat mig med och gjorde precis vad jag ville, när jag ville och hur jag ville. Jag och min dåvarande bästa vapendragare Amanda-Slask levde efter mottot "jag vill, jag kan, jag gör", och så var det verkligen också, vi gjorde allt som flög oss in och lite till. Vi tog dagen som den kom och levde för folköl och att provocera alla i vår närhet. Jösses, jag tänker på alla mina lärare, skolkompisar, alla som råkade komma i min närhet, och framför allt på lilla mamma och pappa, de hade det inte lätt. När jag tänker tillbaka på den tiden i mitt liv så skrattar jag mycket och chockeras lite själv när något gammalt minne dyker upp, och framför allt så har jag insett hur lärorika de åren i mitt liv var, hur de formade mig till den jag är idag och gav mig egenskaper jag aldrig skulle haft utan de åren. Bilden är tagen några dagar innan julafton 2004.
spaghetti carbonara och grissini
Här kommer recept på spartanska Grissini a lá Fröken Ljung:
25 gram jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6,5 dl vetemjöl, durumvetemjöl eller vad för mjöl du önskar
+ ägg att pensla med
och något att på. Jag hade färskmalen svartpeppar, havssalt och timjan. Hade jag haft mer pengar hade jag haft pamesanost och sesamfrön. Man kan ha precis det man själv vill.
- Värm vatten fingervarmt (37 grader). Smula sönder jästen i en bunke och rör i lite vatten så att jästen löser sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Degen ska släppa från degbunkens kanter.
- Jäs övertäckt med handduk i 40 minuter på varmt och odragigt ställe.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut och skär i 34 bitar långa ca 1 cm breda och hur långa du vill. Tänk på att de inte får vara för tunna, då blir de brända. Rulla till dem, så de får fin form, men bara om man orkar. Jag var inte ambitiös nog till det när jag stod i köket from hell. Lägg grissinisarna på bakplåtspapper med någon cm mellanrum på ugnsplåt alternativt lasagneform, hehe.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla pinnarna med lite ägg och strö över salt, frön, parmesanost, krydda, vad du nu vill. Grädda dem i 25 minuter tills de fått färg och är spröda. Låt svalna på galler/diskställ och förvara torrt.
bild tre, en bild på någon i din familj
Det här är min pappa, han ser inte alltid ut så här, men ganska ofta. Min pappa är världens snällaste och världens starkaste. Han är den händigaste jag vet och kan faktiskt allt. Om jag behöver hjälp med något bökigt går jag alltid till pappa, han kan laga, bygga och experimentera ihop vad precis vad som helst. Alltifrån att bygga balkonger, till att bygga konstiga elektronik-ljus-blink-mackapärer, till att sy ihop tre reflexvästar till en stor. Pappa är också världens knäppaste, varav hans pose på den här bilden. Jag tog denna bilden på pappa när vi väntade på kusin Petters ut-spring på studenten i somras. I bakgrunden kan ni även skymta mitt yngsta syskonbarn-gulleplutt och pappas barnbarn, Harry. Passande nog är pappa Harrys stora idol.
fortsätter med hemmafruandet
vaniljbullar på ett mycket spartanskt sätt
Kavel fanns det ingen heller, så jag fick låna en i kollektivets vinflaska. Det fanns inga bakdukar, så jag fick använda örngott, det fanns ingen pensel så jag fick pensla på ägg med en sked, det fanns inga plåtar, så jag fick grädda bullarna i min lasagneform. Och eftersom att norrmännen inte har sådana bullar som vi har, så har de inte heller bullformar och pärlsocker, så jag fick köpa små muffinsformar och råsocker att ha istället. Nåja, bullarna blev hemskt goda ändå, jag bjöd halva kollektivet och de tyckte att jag var väldigt "flink", flink betyder duktig på svenska, för den som inte vet. Anna min vän, bullproffset, om du läser detta och om ni flyttar till Norge, be prepared!
dagens måltid
Fyllegubben äter i och för sig kokt korv varje dag, men så här så den ut idag. Fyllgubben, eller Hans som han heter, måste ha varit ännu mer packad än vanligt idag, med tanke på valet av kastrull. Vi har ca 10-15 kastruller i vårat kök, och han väljer den som har stått vidbränd i flera dagar. Bra val, fyllgubben-Hans!
bild två, en bild på dig själv
För några dagar sedan la jag upp en snabb webcam-bild på mig där jag såg mindre glad ut. Att jag såg mindre glad ut var något jag inte hunnit reflektera över, inte innan mamma skrev en kommentar och påpekade det. Hon undrade varför jag såg ledsen ut, jag som alltid brukar vara glad. Och hon har en poäng, jag är nästan alltid glad, jätteglad till på köpet. Jag är av den typen som strosar runt med ett leende på läpparna, jag är extremt lättroad och skrattar säkerligen hundra gånger om dagen. Jag förstår att mamma blev fundersam när hon såg "den mindre glada-bilden". Så här, mamma och alla andra som läser, här är dagens bild, på mig så som jag brukar se ut.
hemmafru-rent
bild ett, någon du umgås väldigt mycket med
Någon jag umgås mycket med. Det är David, min kära, inte många förvånande ansikten av valet av bild där kanske, men så är det. Vi har hängt ihop i snart ett och ett halvt år och så gott som bott på varandra i några månader nu, och jag tröttnar aldrig. Tvärtom, idag har han varit på jobbet sen 11.30, och jag längtar efter honom hela tiden. Den här bilden tog jag på honom på en mysig restaurang i Köpenhamn i somras.
dagens bild
1:a bilden: Någon du umgås väldigt mycket med.
2:a bilden: En bild på dig själv.
3:e bilden: En bild på någon i din familj.
4:e bilden: En bild på en konstig tid i ditt liv.
5:e bilden: En gammal bild på dig själv.
6:e bilden: En bild på dig och en vän du inte varit med på länge.
7:e bilden: En bild som du aldrig lagt upp.
8:e bilden: En person som du saknar.
9:e bilden: Någon i din släkt.
10:e bilden: Någon du tycker är väldigt snäll.
11:e bilden: En person du kan berätta allt för.
12:e bilden: En bild på din vardag.
13:e bilden: Du och någon klasskompis.
14:e bilden: En bild som påminner dig om gamla tider.
15:e bilden: En person som du vill vara med.
16:e bilden: En bild på dig själv.
17:e bilden: En ovanlig bild.
18:e bilden: En bild på din fritid.
19:e bilden: En person som är snygg.
20:e bilden: En bild på dina närmaste.
21:e bilden: En person som alltid ställer upp för dig.
22:e bilden: En bild på en tid du saknar.
23:e bilden: En bild från i somras.
24:e bilden: En bild som gör dig glad.
25:e bilden: En person som alltid gör dig glad.
26:e bilden: Någon/några som du alltid har roligt med.
27:e bilden: En bild som du alltid skrattar åt.
28:e bilden: En tokig bild.
29:e bilden: Den nyaste bilden på dig själv.
30:e bilden: Någon du aldrig kommer släppa taget om.
Vad tror ni om det?
"hellre gröt tillsammans än oxfilé ensam"
Vid tio i morse ringde Victor och ville att Dave skulle hoppa in och jobba åt honom för han var sjuk. Dave slumrade lite till och gick sen upp och gjorde sig i ordning för jobb, som den hemmafru som jag för tillfället är, kokade jag gröt till frukost åt oss. Vi har köpt med oss massa havregryn hit, men tills idag har det bara blivit chokladbollar av dem. Hur som helst, gröt är gott kom vi fram till, åtminstone med hallonsylt och mjölk till. Att solen dessutom lyser in genom köksfönstret och ger vårkänslor, det gör nog det mesta lite godare.
jag blir lite rörd
Moster Fia, man får läsa hur mycket man vill! Man får till och med läsa alla tidigare inlägg om man vill. Under "arkiv" kan man läsa månadsvis vad jag har sysslat med så gott som varje dag sedan ett och ett halvt år tillbaka. Va hedrad jag känner mig över att få vara den andra bloggen du någonsin läser, hoppas att du tycker bättre om min än om BlondinBellas.
Mormor, ja välmöblerat är det minst sagt, fullt av pinaler, undrar vem jag kan ha fått det i från?!
Lennart, jag gillar din blogg. Härligt att läsa hur du tycker till!
Moster Bitti, har vi fått tillbaka "nätkommunikationen" som vi hade när jag var liten och brukade maila med dig?
Bror, hur går med skype? Har ni hittat någon lösning?
polkapojkarna frilans
wessels gate 6
produktiv dag
När Matilda gick till jobbet följde jag henne för att få en liten promenad, sedan fredags-städade jag hemma, "frilansade" med Polkapojkarnas (kommande) nya webbshop. Nu har jag precis lagat mat, kyckling står i ugnen och potatissalladen står färdig och väntar i kylskåpet. Nu inväntar jag bara Dave, sen blir det fredagsmiddag.
lugg by matilda och IKEA-sax
oh lord, please dont let me be misunderstood
Jag och Dave har vart på promenad idag, vi gick ner till Skatteetaten , Dave kollade upp sitt norska personnummer och sen gick vi upp mot Karl Johann igen. Handlade lite råvaror på Rema 1000 (1 kg gul lök för 4,50 NOK fann vi, glädje för en svensk i detta dyra land, hehe). Nu har vi precis städat vårat lilla kryp in, vi fick en ny dammsugare av hyresvärden igår då den som fanns här innan saknade munstycke. Så nu är här rent och fint och vi ska strax laga middag. Bra dag!
hjärtegullen
Lina hade sminkat Svea idag, hon ville nämligen leka disco.
Harry var glad!
Och vinkade fint till sin faster
Och Hedvig var lika söt och smart som vanligt, fina stora lilltjej!
alla <3-ns dag paradox
Jag har inte fått någonting av Dave idag, och Dave har inte fått något av mig. Att vara tillsammans är det som betyder något, inte att få eller att ge. Kärlek och materiella ting hänger inte ihop, inte alls. Mamma, pappa och Lina ska jag spendera tid med på Skype ikväll, och de enda som jag har spenderat pengar på är mina syskonbarn, det var varsin kombinerad hejdå-glöm inte bort er faster/tidig alla hjärtans dag-present som de fick innan jag flyttade.
morgonstund har guld i mun?
kycklingbiffar med pastasallad
Här har ni recept på biffarna, pastasalladen är en perfekt "ta vad man har-sallad":
Kycklingbiffarna
400 g kycklingfärs
1-2 msk ströbröd
En skvätt mjölk
2 msk dijonsenap
ca 1 tsk timjan
3 pressade vitlöksklyftor
1 liten gul lök
Gör så här:
1. Häll upp ströbrödet i en skål och häll på en skvätt mjölk, så mycket att det blir en rinnig gegga. Låt stå och svälla ca 5 min.
2. Finhacka gullök och häll i en bunke med kycklingfärsen. Pressa i vitlök.
3. Häll i timjan, dijonsenap och ströbrödssmeten. Blanda ihop till en en jämn smet.
4. Blöt ett skärbräde och händerna och rulla sedan smeten till biffar. Stek dem och glöm inte skära ett snitt i dem och kolla så att de är tillagade rakt igenom, salmonella-varning!
IKEA
barnkalas-fika och trojka-besök
och så ett inlägg främst till min kära mamma
Mamma, så här ser jag och duffeln ut, när vi söker jobb på Scandic Edderkoppen, två minuters promenad från vårat hus.
till pappa och lina
såhär kan ens händer se ut efter att man busat med Trojka
brev från sverige
jag ser det snöar
Jag vet att jag blev en sån där "vinter-lover" i december, men det har släppt nu, nu och den första januari släppte det. Snälla vintergudar, ge mig vår nu!
cv-bild
igår kväll
Efter att vi gått runt i affärer gick vi hem ett slag och framåt kvällen gick vi till Matilda, Victor och Jossan. Jossan ville bjuda oss alla på mat, till vår stora tacksamhet. Hon hade gjort en fantastiskt god fiskgryta, bakat bröd och dukat fint. Tack Jossan!
det bor en dusch-beroende i vår kollektivfamilj
Idag åt jag och Dave mat i köket hörde vi att någon duschade, när vi hade börjat äta så kom han ut ur duschrummet, självklart i kalsonger och med blött hår. Efter tio minuter när vi fortfarande satt och åt, då kom han ut från sitt rum, gick in i duschrummet och så hörde vi honom duscha igen. Jag undrar varför, ska försöka luska lite i det. Han kanske jobbar med något smutsigt? Eller har någon konstig dusch-tvångstanke?
stadsvandring och victor & matilda-häng
Kl 10 i morse kom Victor hit och hämtade upp mig och Dave för att promenera till skattekontoret och fixa ett skattekort, dock var det flera timmars kö där, så istället promenerade vi runt halva stan och han visade oss mängder av saker, så skattekortet får vänta tills imorgon. Till sist gick vi till En café där Matilda jobbar, så när Victor började sitt jobb stannade jag och Dave kvar och umgicks med Matilda några timmar, hon bjöd på kaffe, en supergod pizza och såklart trevligt sällskap.
Nu har vi varit hemma hos oss och fixat lite och snart ska vi gå bort till dem och laga kvällsmat tillsammans.
Här kommer bilder på Matildas café.
kärlek till skype
en av kinesens lappar
vårat felaktiga hus
Här är varje fall huset vi bor i nu:
dave in the block
hej från oslo
Folket som bor här ska enligt hyresvärden vara affärsmän och läkare som bara bor här måndag-torsdag, men så verkar det inte riktigt vara. Det är 8 rum här, dock tror jag inte det bor folk i alla. Vår rumsgranne är varje fall en kines, han verkar vara trevlig, men jag undrar om han ens pratar norska, det hänger lite lappar med kinestecken här och var. I morse när vi gjorde frukost skrämde en gubbe livet ur mig. Han hette Hans, verkar vara mer eller mindre alkad, frågade efter en dammsugare och sa ca tio gånger att han hade torkat golven, som också såg skitiga ut. De sista jag vet något om är att det är östeuropéer, som jag misstänker är ett par, de väsnas kl 01 på natten och 08 på morgonen. Nu ska jag och Dave ställa i ordning alla möbler i vårat rum, i vårat multikulti-boende.
prylar i mängder
hälften av det fina fönstret
hejdå, kära hem!
sista kvällen
hallon & limemousse-tårta på choklad-kokosbotten
Botten:
75 g smör
1,5 st ägg
1 dl strösocker
100 g kokos, riven
0,25 dl kakao
0,5 msk maizena majsstärkelse
0,5 tsk bakpulver
Hallon & limemousse:
0,5 kg hallon, frusna
5 st gelatinblad
1 st äggvita
1,5 dl strösocker, (1 dl + 0,5 dl)
2 dl vispgrädde
1 st lime, skal och saft
Garnering:
50 g mörk choklad
+ något annat fint/gott jag hade hallon och strimlat limeskal, hade det varit sommar eller vår hade jag nog dekorerat med blommor istället
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda kokos, kakao, majsstärkelse och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min. Ställ i frysen.
3. Mousse: Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med 2 dl socker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig. Blanda limeskal, saft och 1 dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem med pyttelite vatten på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll sedan gelatinblandningen i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag.
5. Lossa bottnen från formens kanter. Diska och torka formen och lägg tillbaka tårtbotten i formen med papperet i botten. Häll på moussen på tårtbotten. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt fram till servering. Kyl om du ska servera den senare eller dagen efter, längre tid så frys den.
6. Servering: Om du har fryst tårtan ska den ställas i kylen för att tina fem timmar innan den ska ätas. Skär med en mjuk tunn, varm kniv längs kanten och lyft försiktigt av formen. Smält chokladen över vattenbad. Spritsa mönster över moussen. Fryst tårta kan garneras direkt när den tas ur frysen. Lyft tårtan från papperet och botten med hjälp av flera stekspadar till ett tårtfat. Garnera och ät!
torskburgare med bacon- och rödlöksmos
Ingredienser 4 personer
400 g fryst torsk, tinad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 st äggvitor
1 stor klick creme fraiche
1,5 dl mjölk
2 msk potatismjöl
1 dl paprika, fint tärnad
1 dl gullök, finhackad
0,5 dl dill, finhackad
Mos:
800 g potatis, mjölig
1 st rödlök
1 paket bacon
2 st äggulor
2 dl mjölk
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar
1. Skala och koka potatis till moset. Förbered under tiden fiskburgarna.
2. Lägg den tinade torsken i en matberedare. Mixa den till en fast massa tillsammans med salt. Tillsätt äggvitorna, spara gulorna till moset, häll i creme fraiche och mjölken lite i taget under tiden som maskinen går. Se till att alla ingredienser är kalla. Tillsätt potatismjöl och kör till en slät och ganska fast smet.
3. Hacka paprika, gullök och dill och blanda med fisksmeten.
4. Mos: Skala och klyfta rödlöken tunt, strimla bacon i centimeter stora bitar. Knaperstek baconet. Tillsätt rödlöken, stek tills rödlöken mjuknat.
5. Häll av potatisvattnet och mosa potatisarna. Rör i äggulor och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Vänd slutligen i lök- och baconfräset.
6. Hetta åter upp stekpannan och klicka i fisksmeten med en matsked, Platta till och stek ca 2 min på var sida på medelstark värme. Servera de nystekta fiskburgarna med potatismoset och grönsaker.
avskeds-fikakalas
Fikat var mycket uppskattat från släktens sida, och från min med, men mest uppskattade jag besöket i sig. Det känns konstigt att flytta, man kommer på hur fruktansvärt mycket man kommer sakna allt och alla. Att bara prata på i telefon med farmor när hon ringer. Att få abstinens av de små syskonbarnen och man åker till dem och busar i några timmar för att stilla sig. Att äta kvällsmat framför TVn med mamma när hon sitter i "sin" fåtölj, att småprata och bara vara, att hon blir så otroligt stolt över mig och mina syskon, av minsta lilla bra man gör. Att titta på pappa och tycka att han är världens knäppaste när han klär på sig alla sina jaktkläder bara för att åka ner till Ica och handla mjölk. Lina, att alltid ha sin käraste vän och syster runtomkring sig, att skratta hysteriskt åt precis samma saker varje dag.
Jag är så lyckligt lottad att ha den släkt och familj jag har, och jag kommer att sakna ihjäl mig efter denna vardagen jag har här samtidigt som jag dör lite av nyfikenhet på min nya vardag i Oslo.